SLAA

SLAA

Stadsdichter van Amsterdam

Vanaf 31 januari 2024 is Ellen Deckwitz Stadsdichter. Ze is de derde vrouwelijke Stadsdichter van Amsterdam. Ellen Deckwitz (1982, Deventer) is sinds ze haar entree in de letteren maakte niet te stuiten: de afgelopen jaren verschenen prijswinnende bundels (onder meer De steen vreest mij, C. Buddingh-prijs 2012), boeken over schrijven (het alom geprezen Zo word je een geweldige dichter) en de bestseller Olijven moet je leren lezen. Daarnaast presenteert ze geregeld poetry slams, won er zelf ontelbare, haalde de finale van De slimste mens, trekt de wereld over om nieuwe poëzie te ontdekken, maakt theater en schrijft daarnaast wekelijkse columns in zowel NRC Handelsblad als De Morgen. In 2022 verscheen de omnibus Eerste hulp bij poëzie. Ellen won in 2021 De Johnny, de oeuvreprijs voor podiumpoëzie.  De Stadsgedichten van Ellen verschijnen ook in Het Parool.

De voorgaande Stadsdichters van Amsterdam waren Adriaan Jaeggi, Robert Anker, Mustafa Stitou, Menno Wigman, F. Starik, Anna Enquist, K. Schippers, Gershwin Bonevacia en Marjolijn van Heemstra. Sinds 2010 huist de Stadsdichter bij de SLAA. De Stadsdichter is aangesteld door Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) en wordt financieel gesteund door de gemeente Amsterdam en SLAA. De Stadsdichter werkt volledig onafhankelijk. De Stadsgedichten worden gepubliceerd in Het Parool en op de website van de SLAA.

Namens de SLAA verzorgt Lolies van Grunsven de backoffice van de Stadsdichter. Neem voor boekingen or persvragen contact met haar op via loliesvangrunsven@gmail.com.

Portretten van de Stadsdichters zijn gemaakt door Bianca Sistermans.

Stadsgedichten