SLAA

SLAA

Stadsdichter van Amsterdam

Vanaf 27 januari 2022 is Marjolijn van Heemstra Stadsdichter. Ze is de tweede vrouwelijke Stadsdichter van Amsterdam. Marjolijn van Heemstra (1981) is theatermaker, schrijver en dichter. In 2010 debuteerde ze met de dichtbundel Als Mozes had doorgevraagd, die werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en bekroond met de Jo Peters Poëzieprijs. Sinds 2019 is Van Heemstra correspondent Ruimtevaart voor De Correspondent. Voor In lichtjaren heeft niemand haast (2021) boog ze zich over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken. Het boek werd uitgeroepen tot non-fictie boek van het jaar. In al haar werk probeert Van Heemstra in heldere, soepele taal antwoord te krijgen op grote vragen: hoe krijgen we meer ruimte in ons leven, op welke manier werkt geschiedenis door in het heden en wat is de oorsprong van de mens en het leven? De Stadsgedichten van Van Heemstra verschijnen ook in Het Parool.

De voorgaande Stadsdichters van Amsterdam waren Adriaan Jaeggi, Robert Anker, Mustafa Stitou, Menno Wigman, F. Starik, Anna Enquist, K. Schippers en Gershwin Bonevacia. Sinds 2010 huist de Stadsdichter bij de SLAA. De Stadsdichter is aangesteld door Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) en wordt financieel gesteund door de gemeente Amsterdam, De Kleine Komedie en de SLAA. De Stadsdichter werkt volledig onafhankelijk. De Stadsgedichten worden gepubliceerd in Het Parool en op de website van de SLAA.

Namens de SLAA verzorgt Lolies van Grunsven de backoffice van de Stadsdichter. Neem voor boekingen or persvragen contact met haar op via loliesvangrunsven@gmail.com.

Portretten van de Stadsdichters zijn gemaakt door Bianca Sistermans.

Stadsgedichten