SLAA

SLAA

Over SLAA

In 1982 werd de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam samen met debatcentrum De Balie opgericht om literaire programma’s in het hart van Amsterdam te organiseren. Na 32 jaar verlieten we De Balie om op eigen kracht verder te gaan.

Bij SLAA maken we literaire programma’s en projecten, online en offline. We denken na over de vele gedaantes die literatuur kan aannemen en leggen verbanden met actuele ontwikkelingen binnen de maatschappij. We bieden een podium aan nationale en internationale namen: van gevestigd tot beginnend, van poëzie tot essay, van ode tot lezing, van experimenteel tot klassiek, van de Bijlmer tot Noord, voorbij Nieuw-West, Oost en Centrum. Wij bieden een podium waar we diep en breed ingaan op alles wat er in de literatuur toe doet, voor iedereen die ooit gegrepen is door de troost, waarde, kracht en schoonheid van literatuur.

We staan altijd open voor inspirerende samenwerkingen en partnerschappen. Bij de SLAA werken ervaren programmeurs en producenten die graag meedenken over de invulling of uitvoering van ideeën. Contact opnemen kan via info@slaa.nl.

In ons kantoor aan de Czaar Peterstraat kunnen tickets voor onze avonden worden gekocht.
We zijn aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag (10.00 – 17.00).

Adres

Czaar Peterstraat 191
1018 PL Amsterdam
T: 020 6221165
E: info@slaa.nl

Bureau / Redactie

Directeur: Miriam van Ommeren – miriamvanommeren [a] slaa.nl
Programmamanager:
Maya Shamir – mayashamir [a] slaa.nl
Online en marketing: Nora van Arkel – noravanarkel [a] slaa.nl
Creatief producent: Sarah Stoffelsen – sarahstoffelsen [a] slaa.nl
Stagiair: Afra Kiezebrink – stage [a] slaa.nl

Lees hier meer over de redactie.

Samenwerkingspartners

In 2021 werkten we onder andere samen met het Bijlmer Parktheater, Read My World, De Melkweg, Babs’ Woordsalon, Bonne Reijn, De Revisor, Uitgeverij van Oorschot, festival Into The Great Wide Open, Brainwash Festival, Boekhandel Over het Water, Podium Mozaïek, De Kleine Komedie, Het Parool, De J.M.A. Biesheuvelprijs, Daan Doesborgh, Excelsior Records, School der Poëzie, De Hermitage, Pride Amsterdam, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Jan Hanlo Essayprijs, Oorzaken Festival en Roze Filmdagen.

Webdevelopment

Olivier Willemsen
Bram Perry

Bestuur

Voorzitter: Suzanne Kampschuur (directeur van De Kring)
Penningmeester: Marc de Klerk (program manager bij Spark)
Lian van de Wiel (uitgever en adviseur)
Sander Ruys (oprichter en uitgever Maven Publishing)
Monique Steijns (juridisch adviseur bij het ministerie van Binnenlandse Zaken)

ANBI

SLAA staat bij de Belastingdienst geregistreerd als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Ons RSIN of fiscaal nummer is 006115469.

Doelstelling: SLAA heeft ten doel het bevorderen van het literaire leven in Amsterdam en al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.

Beloningsbeleid: SLAA heeft drie medewerkers in dienst. Zij zorgen voor de verwezenlijking van het beleidsplan. De beloning van deze medewerkers volgt de cao voor het Boeken- en Tijdschriftuitgeverijbedrijf. De bestuursleden van de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam ontvangen geen beloning.

Financiële verantwoording:
Download hier de balans en het resultatenoverzicht over 2020

Missie: SLAA wil nationale en internationale literatuur onder de aandacht brengen van een breed (lezers)publiek door middel van het organiseren van literaire activiteiten en het opzetten van brede samenwerkingsverbanden die de literatuur als kunstvorm een plek geven in het culturele veld van Amsterdam. Dit is onze interne urgentie: de overtuiging dat reflectie op literatuur mensen inzicht verschaft in zichzelf en de wereld, dat literatuur een kunstvorm is die meebeweegt met de ontwikkelingen in de samenleving én onderdeel uitmaakt van het culturele leven.

Jaarlijks staan er ruim 250 auteurs, muzikanten en kunstenaars op het podium van de SLAA, met in hun kielzog nieuwe schrijvers, makers, uitgevers en journalisten, waardoor de SLAA ook een belangrijke broedplaats is geworden voor nieuwe ontwikkelingen, ideeën en samenwerkingen. De programma’s van de SLAA houden niet op zodra het programma is afgelopen, de SLAA houdt daarentegen permanent een levendige literaire cultuur in stand: veel van wat er op het podium gebeurt werkt door in publicaties, boeken, tijdschriften en vormt zo de humuslaag voor een vruchtbare artistieke, niet uit commercieel oogmerk geboren literaire cultuur in Amsterdam, de reden waarom zoveel schrijvers, dichters, denkers in Amsterdam willen wonen.

De SLAA richt zich behalve op een vernieuwde en vernieuwende programmering ook nadrukkelijk op samenwerkingsprojecten met andere instellingen.