SLAA

SLAA

Nieuwe Stadsdichter van Amsterdam

Nieuwe Stadsdichter van Amsterdam

Gershwin Bonevacia is het komende jaar* de nieuwe Stadsdichter van Amsterdam.

De Stadsdichter is door een commissie bestaande uit Daphne de Heer (voormalig SLAA), Ronald Ockhuysen (Het Parool) en K. Schippers (voormalig Stadsdichter) aangesteld, maar werkt volledig onafhankelijk. De Stadsgedichten worden gepubliceerd in Het Parool en op de website van de SLAA.

Bonevacia volgt Stadsdichters K. Schippers, Anna Enquist, Menno Wigman, F. Starik, Robert Anker, Mustafa Stitou en Adriaan Jaeggi op.

‘Ik heb er heel erg veel zin in, als ik dit zo hoor; ik ben helemaal vrij om te doen wat ik wil. Wat ik met de stad Amsterdam heb? Ik ben er niet geboren, maar ben hier op veertienjarige leeftijd terechtgekomen toen mijn ouders teruggingen naar Curaçao. Ik woon hier sindsdien, heb filosofie gestudeerd. De stad heeft me volwassen gemaakt, ik ben hier voor het eerst verliefd geworden, heb in de stad heel veel eerste keren meegemaakt. Ik ben in Amsterdam begonnen met schrijven en voordragen. Ik ben hier dichter geworden.’

Lees hier een interview met aftredend Stadsdichter K. Schippers en aantredend Stadsdichter Gershwin Bonevacia in Het Parool.

‘Dat het klopt, onze naam, ook als we niet weten waar vandaan.
Ver vandaan nog steeds representen.
Dat het een begrip is, maar geen grip.
Alle kanten en alle goden. Dat het mooi is,
ook als het regent.’

Lees hier ‘Ook als het regent’, het eerste Stadsgedicht van Gershwin Bonevacia.

/

Gershwin Bonevacia (1992) is dichter, schrijver en filosoof. Op filosofische maar vooral poëtische wijze geeft hij vorm aan urgente onderwerpen als duurzaamheid, onderwijs en ongelijkheid, maar ook lichte thema’s als Harry Potter komen aan bod. Aan de hand zijn gedichten is hij in staat om soms een lach en soms een traan op het gezicht van het publiek te toveren. In 2017 debuteerde hij met de dichtbundel Ik heb een fiets gekocht. In 2018 was hij een van de ambassadeurs van de Black Achievement Month en in 2019 won hij een Young Amsterdam Award, de prijs voor jongeren die uitblinken in ondernemerschap en maatschappelijke betrokkenheid.

Gershwin Bonevacia wil poëzie gebruiken om de stad nog meer met elkaar te verbinden en verschillen te overbruggen. ‘Ik wil poëzie zichtbaar maken op plekken waar je het niet verwacht.’ Ook wil hij als Stadsdichter de leukste doelgroep van de stad bereiken: ‘Ik ga jongeren activeren om ook poëzie te gaan schrijven.’

* Voorheen werd de Stadsdichter van Amsterdam gefinancierd door Het Parool, de SLAA en de Gemeente Amsterdam. De Gemeente Amsterdam heeft zich per 2018 als medebeheerder van dit project teruggetrokken. Uit eigen reserves kunnen de SLAA en Het Parool het Stadsdichterschap één jaar voortzetten. We gaan dit jaar op zoek naar nieuwe manieren om de financiering en invulling van het Stadsdichterschap vorm te geven.