SLAA

SLAA

Voor de liefste S2.2 Lisa Weeda

Ellen Deckwitz, Lisa Weeda

Voor de liefste S2.2 Lisa Weeda

Ellen Deckwitz, Lisa Weeda

 

In samenwerking met VPRO Boekengids en Uitgeverij Van Oorschot presenteert SLAA: Voor de liefste, seizoen 2! Liefdesverhalen zijn van alle tijden. In deze reeks spreekt Ellen Deckwitz schrijvers over een door hen gekozen liefdesverhaal uit de Russische literatuur, hun reactie hierop, Russische literatuur in het algemeen en specifiek in oorlogstijd.

In aflevering 2 reageert Lisa Weeda met een verhaal op Brieven aan Claudia van Daniil Charms. Ellen en Lisa hebben het over waarom liefdesbrieven schrijven helemaal niet leuk is, wat taal kan doen in tijden van onderdrukking, en waarin Nederlanders en Oekraïners verschillen. Lisa vertelt over hoe haar schrijverschap werkt, haar familie en wat het betekent om ‘gedwongen te worden tot witregels’. Naast haar eigen verhaal leest Lisa ook een verhaal van Charms voor.

In Voor de liefste lezen Thomas Heerma van VossLisa WeedaGustaaf PeekNiña Weijers en Thomas Verbogt een verhaal voor dat ze speciaal voor deze podcast hebben geschreven. Ze gaan in gesprek over de verhalen en het schrijverschap van Anton Tsjechov, Daniil Charms en Lev Tolstoj, en onderzoeken hoe Russische klassiekers eruit zien door de bril van 2022. Wat doe je als de tijdloze kunst gedwarsboomd wordt door de actualiteit? Kan een oorlog de schoonheid van literatuur besmeuren? En waarom is Russische literatuur eigenlijk al decennia zo’n grote bron van inspiratie voor schrijvers over de hele wereld?

Laat je verrassen door de prachtige verhalen van nu. Heb je zelf nog niet zo veel Russische literatuur gelezen? Maak je geen zorgen – dat is niet nodig om mee te kunnen dwalen in de werelden van de schrijvers.

VINK: De podcastgids van Nederland (NPO Radio 1) over Voor de liefste, seizoen 1: 

3 x ★★★★★ ‘Vanaf moment één zit je er in’ 

Op 20 oktober verschijnt aflevering 3, waarin Gustaaf Peek reageert op Waardoor de mensen leven van Lev Tolstoj. Kijk voor meer informatie op slaa.nl. Kijk voor het hele schema hier.

Als je seizoen 1 nog niet hebt geluisterd, dan liggen er nog prachtige verhalen op je te wachten van de hand van Connie PalmenSofie LakmakerMassih HutakMaartje Wortel en Asha Karami!

Lisa Weeda is schrijver, literair programmamaker, scenarist, audiofan en virtual reality-regisseur. Ze werd uitgeroepen tot literair talent van het jaar 2022 in de Volkskrant. Haar veelgeprezen debuutroman Aleksandra verscheen in 2021.

Audioproductie: Jasper Schonewille (Studio De Zoete Inval)
Illustratie: Bram Dirven