SLAA

SLAA

Voor de liefste S2.5 Thomas Verbogt

Ellen Deckwitz, Thomas Verbogt

Voor de liefste S2.5 Thomas Verbogt

Ellen Deckwitz, Thomas Verbogt

 

In samenwerking met VPRO Boekengids en Uitgeverij Van Oorschot presenteert SLAA: Voor de liefste, seizoen 2! Liefdesverhalen zijn van alle tijden. In deze reeks spreekt Ellen Deckwitz schrijvers over een door hen gekozen liefdesverhaal uit de Russische literatuur, hun reactie hierop, Russische literatuur in het algemeen en specifiek in oorlogstijd.

In aflevering 5 reageert Thomas Verbogt met een verhaal op De jager van Anton Tsjechov. Ellen en Thomas hebben het over het belang om Russische schrijvers te blijven lezen, de magie van Russische literatuur, en hoe het schrijven van korte verhalen heel ontspannend kan zijn. Thomas vertelt dat hij een ‘boekenkast van zijn leven’ heeft, met boeken die belangrijk voor hem zijn en waar hij weer zelfvertrouwen van krijgt.

In Voor de liefste lezen Thomas Heerma van VossLisa WeedaGustaaf PeekNiña Weijers en Thomas Verbogt een verhaal voor dat ze speciaal voor deze podcast hebben geschreven. Ze gaan in gesprek over de verhalen en het schrijverschap van Anton Tsjechov, Daniil Charms en Lev Tolstoj, en onderzoeken hoe Russische klassiekers eruit zien door de bril van 2022. Wat doe je als de tijdloze kunst gedwarsboomd wordt door de actualiteit? Kan een oorlog de schoonheid van literatuur besmeuren? En waarom is Russische literatuur eigenlijk al decennia zo’n grote bron van inspiratie voor schrijvers over de hele wereld?

Laat je verrassen door de prachtige verhalen van nu. Heb je zelf nog niet zo veel Russische literatuur gelezen? Maak je geen zorgen – dat is niet nodig om mee te kunnen dwalen in de werelden van de schrijvers.

VINK: De podcastgids van Nederland (NPO Radio 1) over Voor de liefste, seizoen 1: 

3 x ★★★★★ ‘Vanaf moment één zit je er in’ 

Als je seizoen 1 nog niet hebt geluisterd, dan liggen er nog prachtige verhalen op je te wachten van de hand van Connie PalmenSofie LakmakerMassih HutakMaartje Wortel en Asha Karami!

Thomas Verbogt debuteerde in 1981 met de verhalenbundel De feestavond. Sindsdien schreef hij vele romans, verhalenbundels en toneelstukken. Thomas Verbogt heeft een dagelijkse column in De Gelderlander. Begin oktober verscheen zijn nieuwste roman Maak het mooi.

Audioproductie: Jasper Schonewille (Studio De Zoete Inval)
Illustratie: Bram Dirven