SLAA

SLAA

Voor de liefste #4: Asha Karami

Asha Karami

Voor de liefste #4: Asha Karami

Asha Karami

 

Liefdesverhalen zijn van alle tijden. In ‘Voor de liefste’ reageren vijf schrijvers op een liefdesverhaal uit de Russische literatuur. In de vierde aflevering reageert Asha Karami op ‘Het oversteken van de Zbrucz’ van Isaac Babel.

Asha Karami leest haar verhaal ‘Tussen Delhi en Madhya Pradesh’ voor en gaat daarna met Ellen Deckwitz in gesprek over droomscènes, boerenprotesten in India en hoe politiek en literatuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Asha vertelt waarom het werk van Babel haar zo aanspreekt en vergelijkt zijn werk met dat van Tsjechov.

 

Asha Karami leest ‘Het oversteken van de Zbrucz’ van Isaac Babel

Lees hier het begin van ‘Het oversteken van de Zbrucz’ van Isaac Babel:

De commandant van de zesde divisie heeft gemeld dat Novograd- Volynsk bij het aanbreken van de dag is ingenomen. De staf is ver­trokken uit Krapivno, en onze tros strekt zich als een luidruchtige achterhoede uit over de weg, de onvergankelijke weg die van Brest naar Warschau loopt en is gebouwd door Nikolaas de Eerste op de botten van boeren.

Purperen papavervelden bloeien om ons heen, de middagwind speelt in de vergelende rogge, maagdelijke boekweit verrijst aan de horizon als de muur van een verafgelegen klooster. Het stille Woly­nië wendt zich van ons af, Wolynië trekt zich terug in een parelach­tige nevel van berkenbosjes, het kruipt weg tussen heuvels vol bloe­men en raakt met zijn verzwakte armen verstrikt in de hopstruiken. Een oranje zon rolt langs de hemel als een afgeslagen hoofd, zacht licht gloeit op in de kloven van de wolken, de vaandels van de zons­ondergang wapperen boven ons hoofd. De geur van gedode paar­den en gisteren vergoten bloed druppelt de avondlijke koelte in. De zwart geworden Zbrucz raast en laat de schuimende knopen van zijn stroomversnellingen kolken. De bruggen zijn verwoest, en we doorwaden de rivier. Een majestueuze maan ligt op de golven. De paarden verdwijnen tot aan hun rug onder water, dunne stroompjes ruisen tussen de honderden paardenbenen door. Iemand zinkt weg en vervloekt luid de Moeder Gods. De rivier is bezaaid met de zwar­te vierkanten van wagens en vol van geraas, gefluit en gezang dat dreunt boven de glinsterende diepten en de slangen van maanlicht.

Laat die nacht bereiken we Novograd. In het huis waar ik ben ingekwartierd tref ik een zwangere vrouw aan en twee rossige jo­den met dunne nekken; een derde slaapt, dicht tegen de muur aan en met zijn hoofd onder de deken. In de mij toegewezen kamer tref ik overhoopgehaalde kasten aan, op de vloer liggen stukken van vrouwenbontjassen, menselijke uitwerpselen en scherven van het gekoesterde servies dat joden eens per jaar, met Pesach, gebruiken.

‘Ruim op,’ zeg ik tegen de vrouw. ‘Wat is het hier smerig, men­sen…’

Uit: Het oversteken van de Zbrucz van Isaac Babel

Aflevering #5 van ‘Voor de liefste’ komt uit op 8 juli. Deze keer met Connie Palmen!

Benieuwd naar meer audio van de SLAA? Abonneer je op het kanaal SLAAcast, te vinden in je favoriete podcast-app.

‘Voor de liefste’ is een samenwerking van Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam met de Hermitage en wordt mede mogelijk gemaakt voor Uitgeverij van Oorschot.

Asha Karami is dichter. Haar debuutbundel ‘Godface’ uit 2019 werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs, De Grote Poëzieprijs en E. du Perronprijs. In 2018 werd ze tweede bij het NK Poetry Slam. Naast het schrijven werkt ze als jeugdarts en als ringarts bij vechtsportgala’s.

Audioproductie: Jasper Schonewille
Illustratie: Bram Dirven