SLAA

SLAA

Voor de liefste #2: Massih Hutak

Massih Hutak

Voor de liefste #2: Massih Hutak

Massih Hutak

Liefdesverhalen zijn van alle tijden. In ‘Voor de liefste’ reageren vijf schrijvers op een liefdesverhaal uit de Russische literatuur. In de tweede aflevering reageert Massih Hutak op op ‘Oblomov’ van I.A. Gontsjarov.

Massih Hutak leest zijn verhaal ‘Obie en Ollie’ voor en gaat daarna met Ellen Deckwitz in gesprek over het opgeven van vriendschap en liefde, meegroeien met verandering en de waarde van rust. Massih vertelt over schrijven uit het hart, interne conflicten en hoe kunst een tegenstem kan bieden.

Het fragment uit Oblomov waar Ellen en Massih het over hebben:

Hartstocht is goed in verzen of op het toneel, waar de spelers in wijde mantels gehuld, met messen in de hand rondsluipen. Na afloop gaan moordenaars en vermoorden immers samen souperen…

Het zou goed zijn, als het in werkelijkheid ook zo afliep, maar nee, hier blijft er roet en rook over en vervliegt het geluk. En de herinnering eraan brengt slechts schaamte en wanhoop.

Overkomt je die ramp tenslotte toch, grijpt de hartstocht je aan, dan is het of je op een moeilijk begaanbare, oneffen weg door heuvelachtig terrein bent beland, waar paarden struikelen en vallen en de ruiter uitgeput raakt, maar zie, je geboortedorp is al in zicht: verlies het niet uit het oog en haast je die gevaarlijke plaats te verlaten…

Ja, de hartstocht moet worden ingeperkt, gesmoord, verdronken in het huwelijk…

Oblomov zou ontzet de vlucht genomen heb ben, als een vrouw hem met vlammende ogen zou aanzien of een kreet zou slaken, met gesloten ogen tegen zijn schouder vallen om vervolgens tot zichzelf te komen en haar armen benauwend stijf om zijn hals te klemmen… Dat is vuurwerk, een vlam in een kruitvat. En wat is dan hetgevolg? Verdoving, verblindheid en geschroeide haren!

Uit: Oblomov van I.A. Gontsjarov

Aflevering #3 van ‘Voor de liefste’ komt uit op 8 juni. Deze keer met Sofie Lakmaker!

Benieuwd naar meer audio van de SLAA? Abonneer je op het kanaal SLAAcast, te vinden in je favoriete podcast-app.

‘Voor de liefste’ is een samenwerking van Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam met de Hermitage en wordt mede mogelijk gemaakt voor Uitgeverij van Oorschot.

Massih Hutak is kunstenaar, schrijver, rapper en columnist. Met Verdedig Noord zet hij zich in tegen de blinde gentrificatie van Amsterdam-Noord. Vorig jaar verscheen zijn boek ‘Jij hebt ons niet ontdekt, wij waren hier altijd al’ Zijn digitale kunstwerk over gentrificatie ‘Welkom in de Noordside’ is te zien op YouTube en te beluisteren op Spotify.

Audioproductie: Jasper Schonewille
Illustratie: Bram Dirven