SLAA

SLAA

Voor de liefste #1: Maartje Wortel

Maartje Wortel

Voor de liefste #1: Maartje Wortel

Maartje Wortel

 

Liefdesverhalen zijn van alle tijden. In ‘Voor de liefste’ reageren vijf schrijvers op een liefdesverhaal uit de Russische literatuur. In de eerste aflevering reageert Maartje Wortel op ‘De dame met het hondje’ van Anton Tsjechov, misschien wel een van de beroemdste liefdesverhalen uit de wereldliteratuur.

Maartje Wortel leest haar verhaal ‘Het hotel’ voor en gaat daarna met Ellen Deckwitz in gesprek over de wens om in te grijpen in een verhaal, mensen die alles overkomt, ongeleefde levens en de cancelcultuur.

Lees op hieronder het bijbehorende fragment uit het verhaal van Tsjechov:

Anna Sergejevna en hij hielden van elkaar als twee mensen die elkaar heel vertrouwd waren, als man en vrouw, als innige vrienden; het scheen hun toe dat het lot zelf hen voor elkaar had bestemd en dat het een raadsel was waarom ze allebei getrouwd waren; ze waren als twee trekvogels, een mannetje en een vrouwtje, die gevangen waren en gedwongen om in aparte kooien te leven. Zij hadden elkaar dingen vergeven waarvoor ze zich in hun verleden hadden geschaamd, ze vergaven elkaar alles in het heden en voelden dat hun liefde hen beiden had veranderd.

Vroeger had hij zichzelf op treurige momenten altijd gerustgesteld met alle mogelijke redeneringen die hem maar voor de geest kwamen, maar nu stond zijn hoofd niet naar redeneren, hij voelde een diep medelijden, hij wilde oprecht zijn, teder…

‘Schei uit, mijn lief,’ zei hij. ‘Genoeg gehuild… Laten we wat praten, er iets op verzinnen.’

Daarna zaten ze nog lang te praten, te overleggen hoe ze konden ontsnappen aan de noodzaak om zich te verschuilen, te bedriegen, in verschillende steden te wonen, elkaar lange tijd niet te zien. Hoe konden ze zich van deze onverdraaglijke kluisters bevrijden?

‘Hoe? Hoe?’ vroeg hij almaar terwijl hij naar zijn hoofd greep. ‘Hoe?’

En het kwam hem voor dat heel binnenkort de oplossing gevonden zou zijn, en dat er dan een nieuw, prachtig leven zou aanbreken; en beiden was het duidelijk dat het einde nog lang niet in zicht was en dat het allermoeilijkste en lastigste nog maar net begon.

Uit: De dame met het hondje en andere verhalen van Anton Tsjechov

Aflevering #2 van ‘Voor de liefste’ komt uit op 25 mei.

Benieuwd naar meer audio van de SLAA? Abonneer je op het kanaal SLAAcast, te vinden in je favoriete podcast-app.

‘Voor de liefste’ is een samenwerking van Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam met de Hermitage en wordt mede mogelijk gemaakt voor Uitgeverij van Oorschot.

Maartje Wortel is een van de grootste literaire talenten van haar generatie. Voor haar debuut Dit is jouw huis (2009) ontving ze de Anton Wachterprijs en met haar derde roman IJstijd (2014) won ze de BNG Literatuurprijs.

Audioproductie: Jasper Schonewille
Illustratie: Bram Dirven