SLAA

SLAA

Voor de liefste S2.3 Gustaaf Peek

Voor de liefste S2.3 Gustaaf Peek

 

In samenwerking met VPRO Boekengids en Uitgeverij Van Oorschot presenteert SLAA: Voor de liefste, seizoen 2! Liefdesverhalen zijn van alle tijden. In deze reeks spreekt Ellen Deckwitz schrijvers over een door hen gekozen liefdesverhaal uit de Russische literatuur, hun reactie hierop, Russische literatuur in het algemeen en specifiek in oorlogstijd.

In aflevering 3 reageert Gustaaf Peek met een verhaal op Waardoor de mensen leven van Lev Tolstoj. Ellen en Gustaaf praten over hoe Rosa Luxemburg en Lenin elkaar de tent uitvochten, de kater die je voelt na het afronden van een boek en zijn liefde voor de verhalen van Toergenjev. Het verhaal dat hij voorleest is het eerste proza dat hij geschreven heeft sinds het afronden van zijn jongste roman, A.D., in de zomer van 2021.

In Voor de liefste lezen Thomas Heerma van VossLisa WeedaGustaaf PeekNiña Weijers en Thomas Verbogt een verhaal voor dat ze speciaal voor deze podcast hebben geschreven. Ze gaan in gesprek over de verhalen en het schrijverschap van Anton Tsjechov, Daniil Charms en Lev Tolstoj, en onderzoeken hoe Russische klassiekers eruit zien door de bril van 2022. Wat doe je als de tijdloze kunst gedwarsboomd wordt door de actualiteit? Kan een oorlog de schoonheid van literatuur besmeuren? En waarom is Russische literatuur eigenlijk al decennia zo’n grote bron van inspiratie voor schrijvers over de hele wereld?

Laat je verrassen door de prachtige verhalen van nu. Heb je zelf nog niet zo veel Russische literatuur gelezen? Maak je geen zorgen – dat is niet nodig om mee te kunnen dwalen in de werelden van de schrijvers.

VINK: De podcastgids van Nederland (NPO Radio 1) over Voor de liefste, seizoen 1: 

3 x ★★★★★ ‘Vanaf moment één zit je er in’ 

Op 27 oktober verschijnt aflevering 4, waarin Niña Weijers reageert op Aljosja de Pot van Lev Tolstoj. Kijk voor meer informatie op slaa.nl. Kijk voor het hele schema hier.

Als je seizoen 1 nog niet hebt geluisterd, dan liggen er nog prachtige verhalen op je te wachten van de hand van Connie PalmenSofie LakmakerMassih HutakMaartje Wortel en Asha Karami!

Gustaaf Peek debuteerde in 2006 met de roman Armin. Voor zijn roman Ik was Amerika ontving hij de BNG Nieuwe Literatuurprijs en de F. Bordewijk-prijs. Godin, held haalde de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Zijn scenario voor de speelfilm Gluckauf werd bekroond met een Gouden Kalf. In 2021 verscheen zijn roman A.D.

Audioproductie: Jasper Schonewille (Studio De Zoete Inval)
Illustratie: Bram Dirven