SLAA

SLAA

Voor de liefste #5: Connie Palmen

Connie Palmen

Voor de liefste #5: Connie Palmen

Connie Palmen

Liefdesverhalen zijn van alle tijden. In ‘Voor de liefste’ reageren vijf schrijvers op een liefdesverhaal uit de Russische literatuur. In deze laatste aflevering reageert Connie Palmen op Over de liefde van Tsjechov. Connie Palmen leest haar verhaal Over de liefde voor en gaat daarna met Ellen Deckwitz in gesprek over haar ervaringen in Moskou, de Russen als dwepers en haar liefdes Ischa Meijer en Hans van Mierlo.

Lees hier een fragment uit ‘Over de liefde’ van Tsjechov:

Er is een spreekwoord: een boerin had geen zorgen, dus kocht ze een big. De Loeganovitsjen hadden geen zorgen, dus knoopten ze vriendschap aan met mij. Als ik lang niet naar de stad kwam, dan wilde dat zeggen dat ik ziek was of dat me iets was overkomen en dan maakten ze zich allebei grote zorgen. Het baarde hun zorgen dat ik, een ontwikkeld man die zijn talen sprak, me niet aan de wetenschap of literaire arbeid wijdde, maar in plaats daarvan op het platteland woonde, als een eekhoorn in een looprad rondrende, me uit de naad werkte maar toch altijd blut was. Het scheen hun toe dat ik ergens onder leed en dat als ik praatte of lachte of at, dit alleen was om mijn lijden te verbergen, en zelfs op vrolijke momenten, als het me goed ging, voelde ik hun onderzoekende blikken op me gericht.

Uit: ‘Over de liefde’ door Anton Tsjechov

‘Voor de liefste’ is een samenwerking van Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam met de Hermitage en wordt mede mogelijk gemaakt voor Uitgeverij van Oorschot.

Connie Palmen behoort tot de belangrijkste Nederlandse schrijvers van deze tijd. Haar in 1991 verschenen debuutroman De wetten was een ongekend succes. Romans die volgden waren De vriendschap, Geheel de uwe en Lucifer. In 2015 verscheen Jij zegt het, bekroond met de Libris Literatuurprijs 2016.

Audioproductie: Jasper Schonewille
Illustratie: Bram Dirven