SLAA

SLAA

Voor de liefste 2.4 Niña Weijers

Ellen Deckwitz, Niña Weijers

Voor de liefste 2.4 Niña Weijers

Ellen Deckwitz, Niña Weijers

 

In samenwerking met VPRO Boekengids en Uitgeverij Van Oorschot presenteert SLAA: Voor de liefste, seizoen 2! Liefdesverhalen zijn van alle tijden. In deze reeks spreekt Ellen Deckwitz schrijvers over een door hen gekozen liefdesverhaal uit de Russische literatuur, hun reactie hierop, Russische literatuur in het algemeen en specifiek in oorlogstijd.

In aflevering 4 reageert Niña Weijers met een verhaal op Aljosja de Pot van Lev Tolstoj. Ellen en Niña praten over benauwdheid in tijden van lockdown en als thema in haar werk, de film Melancholia, en een onopgeloste moordzaak in Almere. Ook hebben ze het over de valse dichotomie tussen het schrijven en het moederzijn, en natuurlijk de naam Aljosja. Niña’s verhaal reageert niet alleen op de inhoud, maar ook op de vorm van het verhaal van Tolstoj.

In Voor de liefste lezen Thomas Heerma van VossLisa WeedaGustaaf PeekNiña Weijers en Thomas Verbogt een verhaal voor dat ze speciaal voor deze podcast hebben geschreven. Ze gaan in gesprek over de verhalen en het schrijverschap van Anton Tsjechov, Daniil Charms en Lev Tolstoj, en onderzoeken hoe Russische klassiekers eruit zien door de bril van 2022. Wat doe je als de tijdloze kunst gedwarsboomd wordt door de actualiteit? Kan een oorlog de schoonheid van literatuur besmeuren? En waarom is Russische literatuur eigenlijk al decennia zo’n grote bron van inspiratie voor schrijvers over de hele wereld?

Laat je verrassen door de prachtige verhalen van nu. Heb je zelf nog niet zo veel Russische literatuur gelezen? Maak je geen zorgen – dat is niet nodig om mee te kunnen dwalen in de werelden van de schrijvers.

VINK: De podcastgids van Nederland (NPO Radio 1) over Voor de liefste, seizoen 1: 

3 x ★★★★★ ‘Vanaf moment één zit je er in’ 

Op 3 november verschijnt aflevering 5, waarin Thomas Verbogt reageert op De jager van Anton Tsjechov. Kijk voor meer informatie op slaa.nl. Kijk voor het hele schema hier.

Als je seizoen 1 nog niet hebt geluisterd, dan liggen er nog prachtige verhalen op je te wachten van de hand van Connie PalmenSofie LakmakerMassih HutakMaartje Wortel en Asha Karami!

Niña Weijers schrijft voor De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. In 2014 verscheen haar veelgeprezen debuutroman De consequenties, die o.a. de Anton Wachterprijs won en de shortlist van de Libris Literatuurprijs haalde. In 2019 verscheen haar tweede roman, Kamers Antikamers, die onder meer werd genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs.

Audioproductie: Jasper Schonewille (Studio De Zoete Inval)
Illustratie: Bram Dirven