SLAA

SLAA

AMSTERDAMMERS: Diamantbuurt (audio)

Manu van Kersbergen, Sam Ghilane

AMSTERDAMMERS: Diamantbuurt (audio)

Manu van Kersbergen, Sam Ghilane

Ontdek de buurten van Amsterdam in deze bijzondere audioserie! AMSTERDAMMERS is een ode aan de uiteenlopende wijken van de stad en hun inwoners. De eerste aflevering is live opgenomen tijdens een door SLAA georganiseerd buurtdiner in de Diamantbuurt. Tijdens het eten maken buurtbewoners en andere nieuwsgierigen kennis met elkaar en luisteren ze naar een verhaal uit hun buurt. Je hoort een monoloog van theaterschrijver Sam Ghilane over de wijk. Ze interviewde haar oud-buurtgenoten, leerde ze beter kennen en schreef het prachtige verhaal op van de moeders van de Diamantbuurt. Manu van Kersbergen begeleidt de avond en interviewt Sam Ghilane over haar ervaringen met de Diamantbuurt, het schrijven van de monoloog en de kracht van moeders.

“De verhalen van vrouwen die op een gegeven moment naar Nederland zijn gemigreerd, hier zijn geaard – hier echt geïnvesteerd hebben in dit land, worden te weinig opgetekend. Daarmee is hun erfenis te weinig zichtbaar.”

In memoriam: Latifa

AMSTERDAMMERS wordt mede mogelijk gemaakt door VSBfonds en is een programma van SLAA. Deze aflevering is opgenomen op 28 juni 2022.

Met dank aan de moeders van de buurt, Lars Kommers en Buurthuis De Edelsteen.

Audioproductie: Nora van ArkelMuziek: Dieter van der Westen – Mississippi Farewell

Samya Ghilane (1991) studeerde in 2016 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sinds haar afstuderen is zij actief op toneel, televisie en films. Sam is niet alleen opgeleid tot actrice, maar richt zich daarnaast ook op zang. In 2018 zong en speelde zij in Soof de Musical naar de gelijknamige film. Haar meest recente producties zijn de voorstellingen Moord met een grote M in de regie van Pieter Kramer en afgelopen mei was wegens succes het stuk De dokter door Internationaal Theater Amsterdam weer te zien in de schouwburg. Op het witte scherm was Sam te zien in de korte film Leila waarin zij de titelrol vertolkte. De film werd verkozen tot beste film op de Sense 30 days filmcompetitie. Daarnaast was zij op scherm te zien in o.a. Van God los, CMC2, Mees Kees en Oogappels. Op dit moment schrijft zij een boek naar aanleiding van haar theatervoorstelling bij Uitgeverij Querido.

Manu van Kersbergen (1984) brak met zijn album DE VLOEK OP DE OVERVLOED landelijk door als woordkunstenaar. Met muziek, spoken word en andere vormen van taalkundige voordrachten besteeg hij vele podia in Nederland en België. Hij ontwikkelde een grote liefde voor het vertellen en overdragen van een verhaal met ritmische en poëtische elementen. Als afgestudeerd antropoloog heeft Manu als maker en zelfstandig ondernemer meerdere concepten vorm gegeven. Zo presenteerde hij jarenlang het radioprogramma SPOKEN, was hij hoofdredacteur van het literaire magazine SPUNK en was hij als artistiek leider betrokken bij de oprichting van het door jonge makers gedragen multimediaplatform MASSA. Inmiddels geeft hij les op ArtEZ-Conservatorium en wordt hij met regelmaat benaderd voor het geven van masterclasses op het gebied van creatief schrijven en presenteren. In 2015 richtte Manu samen met compagnon Derek Otte, UITGEVERIJ RORSCHACH op, een platform voor controversiële woordkunstenaars.