SLAA

SLAA

AMSTERDAMMERS: De Banne (audio)

AMSTERDAMMERS: De Banne (audio)

 

Ontdek de buurten van Amsterdam in deze bijzondere audioserie! AMSTERDAMMERS is een ode aan de uiteenlopende wijken van de stad en hun inwoners. De vierde aflevering is live opgenomen tijdens een door SLAA georganiseerd buurtdiner in de Banne in Noord. Tijdens het eten maken buurtbewoners en andere nieuwsgierigen kennis met elkaar en luisteren ze naar twee verhalen uit hun buurt. Je hoort dit keer twee monologen: van schrijvers Samira Hoogvliets en Chris Keulemans. Zij interviewden buurtbewoners, leerden ze beter kennen en schreven over de manier waarop ze op elkaar letten en voor elkaar zorgen. Manu van Kersbergen begeleidt de avond en interviewt Chris en Samira over hun ervaringen in deze buurt, waar zij allebei al lange tijd wonen.

AMSTERDAMMERS wordt mede mogelijk gemaakt door VSBfonds en is een programma van SLAA. Deze aflevering is opgenomen in broedplaats De Rietwijker op woensdag 25 oktober 2023.

Met dank aan De Rietwijker en Servan Jonkhart.

Audioproductie: Jasper Schonewille
Muziek: Dieter van der Westen – Mississippi Farewell

Samira Hoogvliets is schrijver, stand-up-comedian en muzikant. Ze is een geboren en getogen Noorderling, en doet onderzoek naar de jongeren in Noord. Ze heeft een passie voor jongeren, schrijven, storytelling en onderwijs. Ze maakte onder meer de podcast “The Noord Face”, waarin ze vertelt over haar liefde voor Amsterdam-Noord. Ze werkte eerder bij Dock Noord en studeerde Culturele en Maatschappelijke Vorming. Tijdens haar minor Entrepreneurship for Society bedacht ze samen met Anna N’goné Diouf een comfortabele hoofddoek van duurzaam materiaal, waarmee ze een startbudget wonnen op Boost Your Business 2023.

Foto: Jitske Schols

Chris Keulemans is een reizende schrijver, gespreksleider, coach, journalist en leraar. Hij leidde drie cultuurcentra in Amsterdam: Perdu, de Balie en de Tolhuistuin en hij is actief bij Verdedig Noord, de beweging tegen de gentrificatie van zijn stadsdeel. Keulemans groeide op in onder meer Bagdad, Irak. In 1984 richtte hij de Amsterdamse literaire boekhandel Perdu op, dat nog altijd bestaat. In 1990 begon hij als programmamaker bij De Balie, centrum voor cultuur en politiek in Amsterdam. Van 1995 tot 1999 was hij hier directeur. Hij hielp onder andere bij het oprichten van Press Now, om onafhankelijke media in de Balkan te steunen. Hij is sinds jaren bestuurslid van het ASKV, steunpunt voor vluchtelingen. Hij publiceerde diverse boeken, fictie en non-fictie, en publiceerde talrijke artikelen over kunst, engagement, migratie, muziek, cinema en oorlog in o.a. de Volkskrant en Vrij Nederland.

Foto: Ilfa Meefout

Manu van Kersbergen (1984) brak met zijn album DE VLOEK OP DE OVERVLOED landelijk door als woordkunstenaar. Met muziek, spoken word en andere vormen van taalkundige voordrachten besteeg hij vele podia in Nederland en België. Hij ontwikkelde een grote liefde voor het vertellen en overdragen van een verhaal met ritmische en poëtische elementen. Als afgestudeerd antropoloog heeft Manu als maker en zelfstandig ondernemer meerdere concepten vorm gegeven. Zo presenteerde hij jarenlang het radioprogramma SPOKEN, was hij hoofdredacteur van het literaire magazine SPUNK en was hij als artistiek leider betrokken bij de oprichting van het door jonge makers gedragen multimediaplatform MASSA. Inmiddels geeft hij les op ArtEZ-Conservatorium en wordt hij met regelmaat benaderd voor het geven van masterclasses op het gebied van creatief schrijven en presenteren. In 2015 richtte Manu samen met compagnon Derek Otte, UITGEVERIJ RORSCHACH op, een platform voor controversiële woordkunstenaars.