SLAA

SLAA

Twee kanten

Twee kanten

Abdoelai (15) is een van de finalisten van de tweede Bijlmer Schrijft! Literatuurprijs voor jongeren 2018. Uit het juryrapport:

Voor een kort verhaal is Twee kanten erg indrukwekkend. Ook viel het verhaal op vanwege het aparte onderwerp. De ziekte met het haar en de manier waarop dat haar weer teruggroeide, intrigeerde de jury. Daarnaast was het verhaal erg scherp qua ritme.

Twee kanten

Twee kanten, een grens tussen goed en slecht, een jongen die beide kanten heeft, een jongen die Abdoelai Bah heet en uit Gambia komt, een jongen die in de Bijlmer geboren is, een jongen die twee kanten in zijn hart heeft en twee kleuren rood en zwart, een jongen die aan de rechterkant van zijn lichaam van zijn teen tot aan hoofd haar heeft maar aan de linkerkant van zijn lichaam niet. En daar begint het onderscheid. Hij zet een hand tussen zijn wenkbrauw met haar en zonder en daar begint het. Daar weet hij dat hij twee kanten heeft. Toen Abdoelai jong was, had hij tussen acht en dertien jaar haar op zijn lichaam dat staat voor goed. Hij was een goed persoon, zelf was hij moslim en heel gelovig. Hij was nooit uit op problemen en concentreerde zich alleen op voetbal. Destijds ging hij naar voetbal bij FC Amsterdam. Maar op 12 juli 2016 op dertienjarige leeftijd kreeg hij een ziekte, alopecia areata, waardoor al zijn haar uitviel. Voordat hij weer met school begon was alles weg en daar begon zijn slechte karakter te bloeien. Mensen lachten hem uit op school ze waren het niet gewend dat al zijn haar weg was. Hij was best populair op SGR en niemand kon het geloven. Zijn ziekte bracht sociale gevolgen met zich mee… Hij verloor heel erg veel vrienden donkere dagen kwamen hem tegemoet. Hij keek altijd boos. Abdoelai werd duivels vanbinnen, hij was een heel slecht persoon geworden. Als je in zijn ogen keek zag je vuur, woede, kwaad en ook iets duivels, iets wat niet eens te beschrijven valt. Abdoelais vader had hem allang verlaten, zijn broer Tijan had hij al zes jaar niet gezien en zijn moeder… had hem buitengesloten en Abdoelai was op straat, terwijl hij gewoon nog naar school moest. Hij wist niet meer wat hij moest doen. Het maakte hem slechter vanbinnen, zijn hart was heel zwart, Abdoelai had een hele donkere aura die normale mensen ook konden aanvoelen.

Maar op 15 november 2017 begon zijn goeie kant te bloeien… Abdoelai kwam van een hele zware training en hij was heel geïrriteerd. Het was tijd om te gaan tandenpoetsen en toen hij in de spiegel keek zag hij dat er haartjes op zijn hoofd en wenkbrauw begonnen te groeien. Dat was het eerste moment dat Abdoelai sinds 12 juli 2017 een glimlach kreeg op zijn gezicht. Maar het groeien van zijn haar nam tijd… heel veel tijd. Op een hele speciale manier begon het groeien van zijn haar op zijn rechter wenkbrauw en hoofd. Op 22 januari 2018 waren zijn rechterwenkbrauw en hoofd volgroeid en dat was de dag dat hij een onderscheid maakte in zijn persoonlijkheid. Abdoelai wist nu dat hij twee kanten heeft, een goede en slechte kant. Zijn hart was weer van zwart naar half rood/zwart gegaan. Dit was de dag dat Abdoelai weer normaal kon doen tegen mensen, hij begon vrienden te krijgen, hij begon steeds populairder te worden en het ging steeds beter in zijn leven, hij werd gelukkig. Maar diep, diep vanbinnen zit een zwarte duisternis in Abdoelai Bah verborgen die er elk moment weer kan uit springen. Maar dan is de vraag: gaat deze duisternis ooit verdwijnen?

Bijlmer Schrijft! is de literatuurprijs voor jongeren van 16 tot en met 21 jaar. Het thema was ‘Over de grens’. Er kwamen raps, gedichten en verhalen binnen. Alle deelnemers van Bijlmer Schrijft! werden getrakteerd op een masterclass schrijven en performen van Lebowski-redacteur Jasper Henderson en theaterschrijver en performer Dorothy Blokland. De jury bestond uit Sanne van der Vlies van de Schrijversacademie, Sarien Zijlstra van de School der Poëzie en Maya Shamir en Esther Kuijper van de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam.

Bijlmer Schrijft! is een initiatief van Bijlmer Boekt!, de succesvolle literaire variétéshow in het Bijlmerparktheater in Amsterdam-Zuidoost. Bijlmer Boekt! is een samenwerking van Christine Otten, het Bijlmer Parktheater, de SLAA, de School der Poëzie en de Schrijversacademie.