SLAA

SLAA

Mama heeft altijd gelijk (tekst)

Mama heeft altijd gelijk (tekst)

Tijdens Bijlmer Boekt! op 14 mei werd bekendgemaakt dat Vani Bhatia een van de winnaars van de derde Bijlmer Schrijft! Literatuurprijs voor jongeren is met haar verhaal Mama heeft altijd gelijk. Uit het juryrapport:

Vani weet de belevingswereld van de hoofdpersoon knap te omschrijven, zonder alles meteen weg te geven. Je wordt als lezer helemaal meegenomen in de emoties van de dief en in hoe het zover is gekomen.

Lees hieronder Vani’s gedicht.

Mama heeft altijd gelijk
Vani Bhatia

Ik kan de sirenes dichterbij horen komen, mijn hart klopt sneller. Ik wil zo graag stoppen met vluchten, na 23 jaar begint het vluchten vermoeiend te worden. Kon ik het speciale gevoel maar krijgen zonder te vluchten. Ik wil zo graag vertellen wat er echt aan de hand is, maar over zulke situaties kun je beter je mond houden. Het rennen met zware koffers begint moeilijker te worden, het voelt alsof mijn laatste adem eraan komt. Mijn benen kunnen het niet meer aan en ze geven het op. Voordat mijn ogen dichtvallen vraag ik me nog één ding af: ‘Waar is het allemaal misgegaan?’ En dan wordt alles zwart.

‘Mama, van de juffrouw moet ik mijn nieuwsbegriphuiswerk nog afmaken, kunt u mij helpen?’ vraag ik verlegen.
‘Niet nu, ik ben met iets belangrijkers bezig!’ roept ze uit de slaapkamer.
‘Dit gebeurt altijd, altijd is er wel iets belangrijker dan ik,’ mompel ik.
‘Mama ik ben er klaar mee, ik voel me onzichtbaar!’ roep ik uit, terwijl ik de slaapkamer binnenstorm.
‘Luna, wacht buiten!, Maar het is al te laat.
‘Mama, gaat het?’ zeg ik wanneer ik ontelbare briefjes geld op de grond zie liggen met open koffers.
‘Dit zijn mooie roze koffers, kun je effe helpen om ze te vullen?’
‘Oké, maar wat gaat u met het geld doen?’
‘Met dit geld ga ik mezelf blij maken, dat is het allerbelangrijkste,’ zegt moeder voorzichtig.
‘Wat gaat u precies doen dan?’
‘Je bent nog veel te jong om zulke dingen te begrijpen, dus laten we het er maar niet over hebben!’
‘Waarom, mama?’
‘Omdat je beter je mond over zulke dingen kan houden!’

Ik verveel me heel erg in het leven, besef ik wanneer ik een groepje tieners van mijn leeftijd zie lachen in de Kruidvat. Ik ben wel benieuwd waarom ze zo blij zijn. Ik loop binnen en zie direct dat er voor Pasen gekleurde ‘limited edition’ chocolade-eieren zijn. Mijn enthousiasme verdwijnt als sneeuw voor de zon zodra ik in mijn zakken voel. Ik dacht dat ik zakgeld zou krijgen, dat had mama me beloofd.

‘Jezelf blij maken is het belangrijkste,’ dat heeft mama zelf gezegd, denk ik trots. Net als een spion sluip ik tussen alle blije kinderen door naar de tafel, waar nog maar vier eieren op staan. Ik pak een ei en loop rustig ‘zoekend’ door de Kruidvat heen. En dan grijp ik mijn kans en ik ren zo snel als ik kan! Het alarm gaat af, en ik heb een gevoel dat ik nooit eerder heb gevoeld. Door mijn nieuwe hobby is het leven zo veel leuker geworden!

//

Met dit gedicht was Vani een van de winnaars van Bijlmer Schrijft! 2019, samen met Elisa Lo-A-Njoe en Violet. Ook hun verhaal is online te lezen!

Bijlmer Schrijft! is de literatuurprijs voor jongeren van 16 tot en met 21 jaar. Het thema was ‘We zullen het er maar niet over hebben’, naar de bundel van Akwasi. Er kwamen raps, gedichten en verhalen binnen. Alle deelnemers van Bijlmer Schrijft! werden getrakteerd op een masterclass schrijven en performen van Lebowski-redacteur Jasper Henderson en spoken word-artiest Elten Kiene. De jury bestond uit Sanne van der Vlies van de Schrijversacademie, Sarien Zijlstra van de School der Poëzie en Maya Shamir en Esther Kuijper van de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam.

Bijlmer Schrijft! is een initiatief van Bijlmer Boekt!, de succesvolle literaire variétéshow in het Bijlmerparktheater in Amsterdam-Zuidoost. Bijlmer Boekt! is een samenwerking van Christine Otten, het Bijlmer Parktheater, de SLAA, de School der Poëzie en de Schrijversacademie.