SLAA

SLAA

Laten we het er maar niet over hebben (tekst)

Laten we het er maar niet over hebben (tekst)

Tijdens Bijlmer Boekt! op 14 mei werd bekendgemaakt dat Violet een van de winnaars van de derde Bijlmer Schrijft! Literatuurprijs voor jongeren is met haar verhaal Laten we het er maar niet over hebben. Uit het juryrapport:

Violet heeft knap gebruik gemaakt van een flashback om de lezer het verhaal in te trekken. Het thema is een belangrijk, actueel onderwerp en we vinden het bijzonder om te zien hoeveel inspirerende verhalen er dit jaar over dit thema tussen de inzendingen zaten. Vooral dat van Violet was indringend en invoelbaar.

Laten we het er maar niet over hebben
Violet

Ik opende mijn ogen en keek rond. Ik herkende het een beetje.
‘Waar ben ik? Waarom doet mijn hoofd zo veel pijn?’ zei ik.
‘In mijn kamer,’ kreeg ik als antwoord. Was dat Jeffry? Ik probeerde te draaien, maar kreeg een enorme schok door mijn lichaam. ‘Je moet niet zo veel bewegen,’ zei hij. Ik draaide mijn hoofd en zag Jeffry staan.
‘Wat is er gebeurd?’ vroeg ik hem, maar ik kreeg geen antwoord. Ik hees mezelf omhoog, zo sloom mogelijk, zodat ik geen pijn zou krijgen.
‘Layla, je hebt heftig zitten drinken omdat je moeder je uit het huis heeft gestuurd.” Oh, ik herinner het me weer, ik was uit huis gestuurd.

– Flashback –

‘Mam, pap, kunnen jullie even naar beneden komen? Ik moet jullie iets vertellen,’
‘Wat is er lieverd?’ Mijn vaders stem was nogal zwaar, waarschijnlijk omdat hij net wakker was.
‘Ik wil jullie wat vertellen.’
‘Je kan ons alles vertellen, lieverd, dat weet je toch?’
‘Ik vind jongens niet leuk en dat gaat waarschijnlijk altijd zo zijn.’
‘Ach, dat zeggen ze allemaal, je zult gewoon moeten wachten tot je de ware vindt.’ Mijn moeder klonk nogal onzeker en angstig, alsof ze wist dat het niet daarover ging.
‘Mam, ik bedoel dat ik ze nooit leuk ga vinden omdat ik meisjes leuk vind.’ Het moment dat ik dat zei was ze stil. Secondes gingen voorbij, totdat mijn moeder opstond.
‘Dat kan niet, het mag niet, God heeft je niet zo gemaakt, ik heb je niet zo opgevoed.’ Daar is het weer. ‘God’, wie is hij eigenlijk?
‘Mam, dit is niet jouw schuld –’ 
‘Stop! Ik wil het niet horen, ga weg. Ik wil je niet hier hebben, straks maak je je broertje ook zo gek.’
Ik was boos. ‘Ik zou hier toch niet willen blijven!’ En ik rende weg, naar Jeffry. Hij snapt mij wel. Ik had niet zo een sterke haat verwacht van mijn moeder.

– Einde flashback –

Er werd geklopt op de deur en Jeffry ging opendoen. Ze kon het niet helemaal volgen, maar ze hoorde wel een mannenstem zeggen: ‘Kan ik even met haar praten?’, waarop Jeff antwoordde met een ‘Oké, maar heel even, ze heeft nog steeds hoofdpijn.’
Mijn vader liep door de deuropening en keek me een beetje schuldig aan, net een hond met zijn staart tussen zijn benen.
‘Wat doe je hier, vader?’
‘Ik kom je vertellen dat ik… En hij was stil. Ik werd onrustig, maar wachtte nog steeds tot hij iets zei. ‘Het spijt me van je moeder en dat ze jou weg heeft gestuurd, dus ik kwam zeggen dat als je het niet erg vindt, je bij mij zou kunnen wonen.’ Ik was verbaasd en bleef stil. Het leek alsof hij begon te twijfelen, want daarna zei hij: ‘Het hoeft niet, alleen als jij er oké mee bent, want het maakt mij niet uit of je gay bent of niet, je bent mijn dochter en ik hou van jou zoals je bent.’ Ik begon te lachen en liep voorzichtig naar hem toe om hem te omhelzen.
‘Tuurlijk zal ik met je meegaan! Ik hou ook van jou, pa.’

De volgende dag zijn we naar zijn nieuwe huis gegaan, nadat ik Jeffry nog even dag had gezegd.    

/

Met dit gedicht was Violet een van de winnaars van Bijlmer Schrijft! 2019, samen met Elisa Lo-A-Njoe en Vani Bhati. Ook hun verhaal is online te lezen!

Bijlmer Schrijft! is de literatuurprijs voor jongeren van 16 tot en met 21 jaar. Het thema was ‘We zullen het er maar niet over hebben’, naar de bundel van Akwasi. Er kwamen raps, gedichten en verhalen binnen. Alle deelnemers van Bijlmer Schrijft! werden getrakteerd op een masterclass schrijven en performen van Lebowski-redacteur Jasper Henderson en spoken word-artiest Elten Kiene. De jury bestond uit Sanne van der Vlies van de Schrijversacademie, Sarien Zijlstra van de School der Poëzie en Maya Shamir en Esther Kuijper van de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam.

Bijlmer Schrijft! is een initiatief van Bijlmer Boekt!, de succesvolle literaire variétéshow in het Bijlmerparktheater in Amsterdam-Zuidoost. Bijlmer Boekt! is een samenwerking van Christine Otten, het Bijlmer Parktheater, de SLAA, de School der Poëzie en de Schrijversacademie.