SLAA

SLAA

Onderwijs jezelf leestips door Rae Parnell

Onderwijs jezelf leestips door Rae Parnell

Jezelf onderwijzen is een doorlopend proces. Elke maand geven we ons platform uit handen aan een nieuwe curator die een persoonlijke leeslijst van vier wekelijkse tips samenstelt. Verdiep je in de vele Zwarte levens, blikken en ervaringen die de wereld rijk is. Deze maand stelde Rae Parnell een leeslijst voor ons op. Rae Parnell is kunstenaar en community builder.

Outside the XY
Verschillende auteurs

Outside the XY is een collectie essays, poëzie en reflecties van mensen met een niet-cisgender mannelijkheid: studs, transmannen, non-binaire mensen, transmasculiene mensen en tombois. De inzendingen variëren van academische essays tot songteksten en scripts, liefdesbrieven en reflecties. Zwarte en bruine mannelijkheid bevat zoveel ervaringen en identiteiten, zeker op de intersecties met ras, gender, sociale klasse en seksualiteit. Dit boek verkent demogelijkheden van mannelijkheid en de ingewikkelde verhouding die velen van ons ermee hebben.

 

Beyond Survival: Stories of Transformative Justice
Ejeris Dixon, Leah Lakshmi Piepzna-Samarasinha (red.)

Beyond Survival is een bloemlezing over transformative justice, een filosofie die verwerpt dat straffen het enige antwoord is op geweld. In plaats daarvan wordt er holistisch gekeken naar de reden dat geweld heeft plaatsgevonden; wat is er nodig van het slachtoffer, de dader en de gemeenschap om ervoor te zorgen dat het niet meer gebeurt. Het boek gaat in op de concepten, maar geeft ook een concrete blauwdruk die als voorbeeld gebruikt kan worden. Het is een opwindende flits naar de toekomst en mogelijkheden van gerechtigheid.

Queer and Trans Artists of Color Volume I
Nia King

In 2013 maakte Nia King de eerste aflevering van de podcast We Want the Airwaves. Het concept was simpel: ze wilde queer en trans kunstenaars van kleur interviewen over hun werk en de mogelijkheden om te leven van hun kunst.

Een jaar later werden de interviews gepubliceerd in de eerste editie van Queer and Trans Artists of Color: Stories of Some of Our Lives. Het is een prachtige verzameling verhalen van verschillende kunstenaars: burlesque performers, zine-makers, dansers, beeldend kunstenaars, dichters, modeontwerpers, drag performers en meer. Als je na 16 interviews nog niet genoeg hebt, zijn inmiddels ook volumes 2 en 3 beschikbaar.

Since I Laid My Burden Down
Brontez Purnell

Brontez Purnell is een ‘Black gay weirdo’ uit Californië. Zijn schrijfstijl heeft een prachtige poëtische rauwheid die moeilijk te vinden is bij mainstream uitgevers.

Since I Laid My Burden Down volgt DeShawn, een Zwarte gay nerd die na een sterfgeval in de familie terugreist naar Alabama. Het boek verkent de relaties met de mannen in zijn leven: zijn familie, zijn vrienden, zijn minnaars. Het verlangen naar intimiteit dat juist veel Zwarte homoseksuele mannen in de gay scene ervaren wordt mooi vastgelegd.

Rae Parnell is een kunstenaar, curator, zine-maker en voguer die in Den Haag woont. Hij doet aan community building door middel van zine-making en het faciliteren van workshops. De onderwerp waar Rae zich op richt zijn anti-racisme, het verspreiden van queer- en trans kennis, traumaverwerking binnen gemeenschappen en het belichamen van plezier. Rae is medecurator van de lecture-performance serie BARTALK en programmeur bij WORM Rotterdam.