SLAA

SLAA

Onderwijs jezelf leestips door Damani Leidsman

Onderwijs jezelf leestips door Damani Leidsman

Jezelf onderwijzen is een doorlopend proces. Elke maand geven we ons platform uit handen aan een nieuwe curator die een persoonlijke leeslijst van vier wekelijkse tips samenstelt. Verdiep je in de vele Zwarte levens, blikken en ervaringen die de wereld rijk is. Deze maand stelde Damani Leidsman een leeslijst voor ons op. Damani Leidsman is podiumkunstenaar, docent en community builder.

Zwart
Afro-Nederlandse auteurs

We kunnen het niet hebben over (anti-)racisme, zonder het te hebben over zwarte mensen, ook in Nederland. De verhalen in Zwart zijn geschreven door auteurs die weten hoe het is om vanuit verschillende landen in Afrika in Nederland of België te belanden. Uit eigen ervaring of uit familieverhalen. Terwijl Afro-Caribische verhalen het zwarte perspectief in Nederland domineren, is Zwart een uniek geluid dat de diversiteit van Afro-Nederlanders laat zien. In hun eigen woorden, met respect en ontzettend veel kwetsbaarheid.

 

Sister Outsider
Audre Lorde

Het werk van Audre Lorde is nog steeds relevant, in Sister Outsider deelt ze haar unieke perspectieven als zwarte queer vrouw. Hoewel haar kritiek voornamelijk gaat over het systeem in de verenigde staten, is deze altijd relevant geweest in Nederland. De essays en speeches in het boek leggen racistische, homofobe en patriarchale systemen bloot, maar laten ook zien wat we kunnen doen om die systemen te doorbreken. Een must-read voor intersectioneel activisme.

De goede immigrant
Nederlandse auteurs met een migratiegeschiedenis

Eindelijk! Dat was mijn reactie toen ik dit boek las. De goede immigrant is een verzameling van perspectieven op Nederland, allemaal van de hand van auteurs met een migratiegeschiedenis. De verhalen zijn persoonlijk, rauw, inspirerend; maar het zijn vooral verhalen waarin ik mijn Nederland herken. Het Nederland dat gevormd wordt door de stemmen van mensen die ik om me heen zie, mensen die in twee werelden leven, net als ik. Een Nederland dat geaccepteerd moet worden, maar vooral bereid is om zichzelf te accepteren.

 

Brown Girl in the Ring
Nalo Hopkinson

In Brown Girl In The Ring beschrijft Nalo Hopkinson een alternatieve toekomst van de stad Toronto, een toekomst waarin de elite de binnenstad heeft verlaten en de Afro-Caribische achterblijvers een nieuw leven hebben gecreëerd. Het verhaal volgt Ti-Jeanne, een jonge moeder die de Caribische tradities en spiritualiteit van haar voorouders herontdekt. Dit boek belichaamt voor mij de creativiteit die nodig is om een nieuwe toekomst te kunnen ontwikkelen, en hoe culturele tradities hierin niet alleen gebruikt kunnen worden, maar essentieel zijn voor het voortbestaan van de mensheid.

Damani Leidsman is opgegroeid in Nederland en Suriname, podiumkunstenaar, docent en community builder. Hij houdt zich vooral bezig met het versterken van queer en zwarte gemeenschappen en ruimte creëren voor nieuwe radicale kunst. Momenteel is Damani bezig met onderzoek naar Afrikaanse spirituele tradities en hoe deze zijn vervormd of behouden in de context van het Caribisch gebied en Zuid-Amerika. Damani is mede-oprichter en bestuurslid van CLOUD/Danslab, een broedplaats en platform voor onderzoek naar dans, beweging en performance in Den Haag.