SLAA

SLAA

Onderwijs jezelf leestips door Jo-Ann With

Onderwijs jezelf leestips door Jo-Ann With

Jezelf onderwijzen is een doorlopend proces. Elke maand geven we ons platform uit handen aan een nieuwe curator die een persoonlijke leeslijst van vier wekelijkse tips samenstelt. Verdiep je in de vele zwarte levens, blikken en ervaringen die de wereld rijk is. Deze maand stelde Jo-Ann With een leeslijst voor ons op. Jo-Ann With is filmmaakster, organisator en allround maker.

Kindred
Octavia E. Butler

Kindred is een schitterend sciencefictionboek uit 1979 dat is geschreven door Octavia E. Butler waarin tijdreizen en de Afro-Amerikaanse slavernijgeschiedenis met elkaar zijn verweven. Het is belangrijk om te weten dat dit het eerste sciencefictionboek is dat is geschreven door een zwarte vrouw. Butler neemt je mee in de tijdreizen die het hoofdpersonage Dana, een Afro-Amerikaanse vrouw, maakt waarin ze steeds dezelfde witte jongen tegenkomt. Dit boek onderzoekt de akelige gevolgen van racisme, seksisme en witte suprematie van toen, maar ook van nu. Dit literaire meesterwerk is daarom juist nu meer dan ooit van belang!

 

Children of Blood and Bone
Tomi Adeyemi

Children of Blood and Bone is een magisch boek uit 2018 dat is geschreven door de Nigeriaans-Amerikaanse romanschrijver Tomi Adeyemi. Het verhaal volgt Zélie Adebola, die op reis gaat om magie terug te brengen in het koninkrijk Orïsha. Magie werd daar door de heersers gevreesd en toen het plotseling verdween, werden de mensen die magische krachten hadden gehad door hen vermoord. Zo ook Zélies moeder. Nu vecht Zélie met de hulp van een prinses tegen de monarchie in een zoektocht naar ware vrede in Orïsha.

Dit boek is een droom die uitkomt. Het vervult mijn hart met vreugde dat mijn kleine broertje opgroeit met het lezen van boeken over magische zwarte helden. En nog meer dat ik nog leef om ze ook te lezen!

 

Freshwater
Akwaeke Emezi

Op het omslag staat misschien ‘roman’, maar de auteur noemt dit boek Ọgbanje-memoires, gebaseerd op hun eigen ervaringen. Wat Akwaeke Emezi’s debuut Freshwater hoe dan ook is, is een unieke vertelling die het gefragmenteerde zelf van de Nigeriaanse Ada verkent. Verteld vanuit meerdere perspectieven is Freshwater een dynamische ontmoeting met zelfzucht, psychische aandoeningen en de complexe ervaring van het zijn. In lyrisch proza ​​brengt Emezi een getalenteerde maar onrustige geest tot leven, geplaagd door kwaadaardige geesten die troost zoeken in wanorde. Ongelooflijk fantasierijk boek dat je na het te hebben gelezen gelijk opnieuw wil oppakken.

 

King and the Dragonflies
Rivers Solomon

Dit prachtige boek, bestemd voor jongvolwassen en geschreven door de Afro-Amerikaanse Rivers Solomon, was voor mij als ‘volwassene’ een net zo waardevol boek. Het volgt het verhaal van de 12-jarige Kingston, die zijn broer, Khalid, onverwacht verliest en ervan overtuigd is dat Khalid in een libel is veranderd. King brengt zijn middagen door bij de rivier, waar de libellen in groten getale rondfladderen. Hij is constant op zoek naar die ene. Die ene die Khalid moet zijn. Dit boek biedt een schat aan intersectionaliteit, omdat het zich niet alleen concentreert op ras, maar ook op de realiteit van zwart én queer zijn.

Jo-Ann With is filmmaakster, organisator, allround maker en student product design. Met haar werk, projecten en evenementen maakt ze ruimte voor radicale zelfzorg en het recht om gewoon te ‘bestaan’ in je zwarte lichaam. Ze strijdt daarnaast ook voor de emancipatie van queers van kleur en eist een plaats aan tafel op voor degenen die zich identificeren als femme.