SLAA

SLAA

De leeslijst van Monique Steijns

De leeslijst van Monique Steijns

In De Leeslijst is elke maand een nieuwe curator aan het woord, met elke week een nieuwe tip. In februari 2021 heeft onderzoeker en jurist Monique Steijns een lijst van vier leestips samengesteld, met de thema’s kunstmatige intelligentie, technologie, dystopie en de menselijke worsteling. Hier volgen de tips.

Race After Technology
Ruha Benjamin

‘Race After Technology’ is een fascinerend boek van de Amerikaanse wetenschapper en activiste Ruha Benjamin. In haar boek brengt ze feilloos naar voren hoe de alomtegenwoordige technologie raciale en discriminerende tendensen kopieert en versterkt. Algoritmen worden getraind met historische data die doorspekt zijn van diepgewortelde ideeën over ras en bepaalde groepen in de samenleving. Dit heeft desastreuze gevolgen voor de vaak al gemarginaliseerde gemeenschappen in de maatschappij. Het boek geeft ook handvatten om ingesleten gedachtepatronen te veranderen. Het is tijd dat de toekomst het verleden inhaalt.

Beloved
Toni Morrison

Hoe ver ga je om je kinderen te beschermen van een mensonterend bestaan als slaafgemaakte? Het boek ‘Beloved’ van Toni Morrison vertelt het ijzingwekkende verhaal van Sethe die met haar kinderen is ontsnapt van een Amerikaanse plantage. Het huis waar ze vervolgens intrekt wordt geteisterd door de geest van een woedende peuter. Heden en verleden beginnen door elkaar heen te lopen wanneer Sethe op een dag een jonge vrouw op haar stoep aantreft. Morrison brengt de  innerlijke worstelingen van haar personages met hun menszijn naar voren. Slavernij en racisme beroofden hen van alle menselijke waardigheid. Het ontdekken van de eigen identiteit blijkt daarmee een zware opgave.

Parable of the Talents
Octavia Butler

In ‘Parable of the Talents’ neemt Octavia Butler ons mee in de dystopische wereld van 2035. Met een vooruitziende blik schreef Butler in 1998 over het Amerika waar een disfunctionerende president het land diep in ellende stort. Voedsel en water zijn schaars, evenals ‘echt’ nieuws. Het land wordt geteisterd door bendes en de nieuwste technologische snufjes, die wie dan ook, tot slaaf kunnen maken. In deze Afro-futuristische roman volgen we Olamina, de leider van Earthseed. Zij is ervan overtuigd dat het echte leven wacht op de planeten voorbij deze aarde. Een waar leesavontuur.

Artificial unintelligence: How computers misunderstand the world
Meredith Broussard

‘Artificial unintelligence: How computers misunderstand the world’, gaat in tegen de techno-optimistische gedachte dat artificiële intelligentie overal een oplossing voor biedt. Met haar boek richt de Afro-Amerikaanse Meredith Broussard zich op digibeten. De lezer wordt op speelse wijze geïntroduceerd in de wereld van technologie. Tegelijkertijd wijst zij op risico’s wanneer technologie onvoldoende doordacht wordt ingezet als oplossing voor sociale vraagstukken. Broussard benadrukt dat, door ongelijkheid in de samenleving, niet iedereen toegang heeft tot technologie. Dat zij hier een punt heeft bewijst de Covid-19 crisis waarin duidelijk wordt dat leerlingen met onvoldoende digitale middelen grote achterstanden oplopen.

Monique Steijns is jurist, onderzoeker en oprichter van de talkshow ‘Zwart zonder Suiker’. In haar onderzoek richt zij zich op kunstmatige intelligentie en de impact die dat heeft op de waarden in onze samenleving. Met haar talkshow ‘Zwart zonder Suiker’ biedt zij vrouwelijke professionals van kleur een podium. Daarnaast komt ze op voor mensenrechten en is ze de voorzitter van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM). Sinds vorig jaar is Monique bestuurslid van SLAA.