SLAA

SLAA

VIDEO: Het feest der onbeduidendheid in De Balie

VIDEO: Het feest der onbeduidendheid in De Balie

Een partijtje ter ere van het verschijnen van de nieuwe roman van Milan Kundera: Het feest der onbeduidendheid. U werd niet thuisgebracht, maar wel uitgedaagd om te denken over de vraag: wat gebeurt er eigenlijk wanneer een grap niet als grap wordt herkend?

Isolde Hallensleben (voor de gelegenheid gehuld in een shirt met de opdruk ‘Karl Marx is my bitch‘) presenteerde deze Kundera-middag. NRC-criticus Arjen Fortuin sprak over sentiment, over een jeugdliefde herlezen en nieuwe dingen ontdekken. In het tafelgesprek gingen filosofe Désanne van Brederode, historicus Arnout le Clerq, Arjen en Isolde verder in op het oeuvre van Kundera, waarbij een prachtige diversiteit aan standpunten en meningen kwam bloot te liggen.

Hoofd Cinema De Balie Dirk van der Straaten liet een fragment zien van The Joke, de verfilming van Kundera’s debuutroman. De film werd kort na verschijning door de autoriteiten verboden, vanwege de kritiek die hij leverde op het communistische regime. Pas na twintig jaar mocht de film weer worden vertoond.

Tot slot liet cabaretier/filosoof Tim Fransen een fragment horen uit het radioprogramma Met het oog op morgen, waarin perfect geïllustreerd wordt hoe ongemakkelijk iets kan worden als men de grap niet als grap herkent. Luister hier het fragment terug waarin Tim Fransen (vanaf 41:33) op de radio wordt geïnterviewd en zijn grap totaal niet begrepen wordt. Een belangrijk stukje informatie: Tim Fransen heeft nog nooit klarinet gespeeld.

Heeft u ons partijtje gemist omdat u aan het genieten was van de allereerste echte herfstdag? En heeft u nog geen tijd gehad om onze nabeschouwing te lezen? Geen probleem. De Balie is zo vriendelijk geweest Het feest der onbeduidendheid te filmen. Zo kunt u er, op uw eigen gemak, nog eens voor gaan zitten.

Milan Kundera’s Feest der Onbeduidendheid – SLAA from De Balie on Vimeo.