SLAA

SLAA

Marjolijn van Heemstra negende Stadsdichter van Amsterdam

Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra negende Stadsdichter van Amsterdam

Marjolijn van Heemstra

Op 27 januari (Gedichtendag) wordt de nieuwe Stadsdichter van Amsterdam geïnaugureerd. Marjolijn van Heemstra zal Gershwin Bonevacia opvolgen als Stadsdichter.

Marjolijn van Heemstra is de tweede vrouwelijke Stadsdichter van Amsterdam. Ze treedt in de voetsporen van dichters Gershwin Bonevacia, K. Schippers, Anna Enquist, Menno Wigman, F. Starik, Robert Anker, Mustafa Stitou en Adriaan Jaeggi.

Van Heemstra probeert in haar werk in heldere, soepele taal antwoord te krijgen op grote vragen: hoe krijgen we meer ruimte in ons leven, op welke manier werkt geschiedenis door in het heden en wat is de oorsprong van de mens en het leven?

Foto: Bianca Sistermans

De Stadsdichter neemt de taak op zich om waar te nemen en te reageren op wat er in Amsterdam gebeurt in de vorm van poëzie over de stad. De komende twee jaar zullen we door de ogen van Marjolijn van Heemstra Amsterdam in al haar facetten in dichtvorm kunnen volgen. Traditiegetrouw krijgen de Stadsgedichten van vaste mediapartner Het Parool een mooie plek in de krant en worden gepubliceerd op de website van de SLAA (Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam). Daarnaast organiseert de dichter éénmaal tijdens haar termijn ‘De Avond van de Stadsdichter’, een volledig zelf ingericht podiumprogramma, uniek voor de huidige Stadsdichter. Het eerste Stadsgedicht van de Van Heemstra zal aanstaande week (tijdens Poëzieweek) te lezen zijn.

De Stadsdichter is aangesteld door Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) en wordt financieel gesteund door de gemeente Amsterdam, De Kleine Komedie en de SLAA. De Stadsdichter werkt volledig onafhankelijk.

Marjolijn van Heemstra (1981) is theatermaker, schrijver en dichter. In 2010 debuteerde ze met de dichtbundel Als Mozes had doorgevraagd, die werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en bekroond met de Jo Peters Poëzieprijs. In 2012 volgde haar debuutroman De laatste Aedema. In 2014 zag haar tweede dichtbundel Meer hoef dan voet het licht. Haar veelgeprezen roman En we noemen hem werd bekroond met de BNG Bank Literatuurprijs en in acht landen vertaald. Haar meest recente dichtbundel is Reistijd, bedtijd, ijstijd. Sinds 2019 is Van Heemstra correspondent Ruimtevaart voor De Correspondent. Voor In lichtjaren heeft niemand haast (2021) boog ze zich over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken. Het boek werd uitgeroepen tot non-fictie boek van het jaar. In al haar werk probeert Van Heemstra in heldere, soepele taal antwoord te krijgen op grote vragen: hoe krijgen we meer ruimte in ons leven, op welke manier werkt geschiedenis door in het heden en wat is de oorsprong van de mens en het leven? Dit doet ze met een prettige lichtvoetigheid, met oog voor detail en het alledaagse en maakt dat je met haar mee wilt op ontdekkingsreis.

Lees hier een uitgebreid interview met Marjolijn van Heemstra in Het Parool.

Op dinsdag 25 januari wordt een speciale aflevering van De Poëziepodcast uitgebracht, waarin Marjolijn van Heemstra te gast is en poëzie bespreekt met Daan Doesborgh.

Vragen en verzoeken aan de Stadsdichter kunnen naar Lolies van Grunsven (loliesvangrunsven@gmail.com), die namens de SLAA de backoffice voor de Stadsdichter van Amsterdam verzorgt.

Foto Marjolijn van Heemstra: Bianca Sistermans
Deze foto mag niet worden overgenomen zonder vermelding van Bianca Sistermans, SLAA en Het Parool.