SLAA

SLAA

AMSTERDAMMERS: Bijlmermeer (audio)

Gerson Main, Manu van Kersbergen

AMSTERDAMMERS: Bijlmermeer (audio)

Gerson Main, Manu van Kersbergen

Ontdek de buurten van Amsterdam in deze bijzondere audioserie! AMSTERDAMMERS is een ode aan de uiteenlopende wijken van de stad en hun inwoners. De tweede aflevering is live opgenomen tijdens een door SLAA georganiseerd buurtdiner in de Bijlmermeer. Tijdens het eten maken buurtbewoners en andere nieuwsgierigen kennis met elkaar en luisteren ze naar een verhaal uit hun buurt. Je hoort een monoloog van singer-songwriter Gerson Main over de wijk. Hij interviewde zijn (oud-)buurtgenoten, leerde ze beter kennen en schreef het prachtige verhaal op van de hangmannen in het winkelcentrum van de Bijlmer. Manu van Kersbergen begeleidt de avond en interviewt Gerson Main over zijn ervaringen in de buurt waar hij opgroeide, het schrijven van de monoloog en de groove van de Bijlmermeer. Naast Gerson treedt ook vocalgroep Black Harmony op.

“Binnen die veiligheid voel ik een verbondenheid met deze mannen in ons winkelcentrum, en inspireren ze me eigenlijk nog steeds. Want nog altijd zijn ze iemand door er alleen maar te zijn. Het gevoel dat dat schijnt te mogen in dit stadsdeel verwarmt mijn hart. Het gevoel dat ik me niet hoef te bewijzen. Dat mijn aanwezigheid genoeg is.”

AMSTERDAMMERS wordt mede mogelijk gemaakt door VSBfonds en is een programma van SLAA. Deze aflevering is opgenomen op 23 mei 2023.

Met dank aan OSCAM, Servan Jonkhart en Yemayá’s Vegan Corner.

Audioproductie: Jasper SchonewilleMuziek: Dieter van der Westen – Mississippi Farewell

Foto: Bianca Sistermans

Gerson Main speelde voorheen in de bands van o.a. Typhoon, Dio, Akwasi en Sarah Jane, maar spreidde zijn vleugels. In 2015 behaalde hij een plek in de finale van talentenjacht De Beste Singer-songwriter van Nederland. Zijn poëtische teksten op dansbare ritmes sloegen aan. Na het programma bracht hij de single ‘Ik weet niet hoe uit’ dat onder een KPN spotje terechtkwam. In datzelfde jaar bracht hij ‘Deejay’ uit en stond hij op Noorderslag.

In 2016 bracht hij zijn debuutplaat ‘De Slechtste Singer-songwriter van Nederland’ uit. Daar volgde meteen een clubtour op door het hele land. Hij speelde ook op festivals waaronder Lowlands, Solar, Reggae Geel en het Oerol festival. Daarnaast speelde hij op wat meer intieme settings als de Parade, deed hij tv-/radio-optredens en een aantal campagnes. In 2017 maakte en speelde hij zijn eerste muziekvoorstelling ‘Ga weg, maar blijf’. In de jaren daarna is Gerson naast optreden vooral gaan schrijven voor zichzelf en andere artiesten.

Foto: Ilfa Meefout

Manu van Kersbergen (1984) brak met zijn album DE VLOEK OP DE OVERVLOED landelijk door als woordkunstenaar. Met muziek, spoken word en andere vormen van taalkundige voordrachten besteeg hij vele podia in Nederland en België. Hij ontwikkelde een grote liefde voor het vertellen en overdragen van een verhaal met ritmische en poëtische elementen. Als afgestudeerd antropoloog heeft Manu als maker en zelfstandig ondernemer meerdere concepten vorm gegeven. Zo presenteerde hij jarenlang het radioprogramma SPOKEN, was hij hoofdredacteur van het literaire magazine SPUNK en was hij als artistiek leider betrokken bij de oprichting van het door jonge makers gedragen multimediaplatform MASSA. Inmiddels geeft hij les op ArtEZ-Conservatorium en wordt hij met regelmaat benaderd voor het geven van masterclasses op het gebied van creatief schrijven en presenteren. In 2015 richtte Manu samen met compagnon Derek Otte, UITGEVERIJ RORSCHACH op, een platform voor controversiële woordkunstenaars.