SLAA

SLAA

RE: Rosa Luxemburg – aflevering 5 Edna Azulay

RE: Rosa Luxemburg – aflevering 5 Edna Azulay

Rosa Luxemburg was een Poolse intellectueel, Marxistisch politiek activist, revolutionair en econoom. Naast politieke manifesten en theorieën schreef Luxemburg ook vele brieven vol poëtische zinnen, lieve observaties en scherpe berispingen aan haar vrienden en haar partijgenoten. Deze brieven werd door Van Oorschot gebundeld in het prachtige Ik voel me in de hele wereld thuis, dat in 2020 opnieuw werd uitgegeven.

In de audioreeks RE: Rosa Luxemburg schrijven Arnon Grunberg, Maarten van der Graaff, Miek Zwamborn en Edna Azulay Rosa Luxemburg een brief terug. Aan de hand van thema’s die in Rosa’s brieven voorkomen bestuderen we hoe de woorden van Rosa Luxemburg in deze tijd resoneren. De komende weken luisteren we naar brieven over vriendschap, de natuur, de relatie tussen gevangenschap en vrijheid en natuurlijk, de politiek.

In deze vijfde aflevering is Edna Azulay degene die een brief aan Rosa terugschrijft. In haar brief spreekt Edna over het belang van vriendschappen in het leven van Rosa Luxemburg en in haar eigen leven.

‘Ik heb momenteel geen zachte geliefde om bij thuis te blijven. Wel zijn er vriendschappen die je romantisch zou kunnen noemen.’

In de eerste aflevering gaf schrijver, filosoof én Rosa Luxemburg-expert Joke Hermsen een college over Rosa Luxemburg.

In de tweede aflevering luisterde je naar een brief over gevangenschap en vrijheid, geschreven en voorgelezen door Arnon Grunberg.

In de derde aflevering vroeg Maarten van der Graaff zich af wie er profiteert van de paniek omtrent het coronavirus en schreef over de rol van politiek in het dagelijks leven.

In de vierde aflevering vertelde Miek Zwamborn over de omringende natuur in haar woonplaats: de Isle of Mull.

Edna Azulay studeerde Writing for Performance in Utrecht. Ze schrijft vooral toneel, poëzie, en draagt voor. Zo maakte ze met negen anderen ‘Don’t Kill Your Darlings’, een interdisciplinaire voorstelling gebaseerd op het stuk Leonce en Lena als kritiek op romantiek en neoliberalisme. Voor Likeminds schreef ze een toneeltekst over de Wallen, waarin thema’s als kapitalisme en queer-verlangen centraal staan.

De brieven uit deze audioreeks komen uit Ik voel me in de hele wereld thuis, verschenen bij Uitgeverij Van Oorschot, samengesteld en vertaald door M. Verdaasdonk, Ingrid Wildschut, Jan Sietsma en Uitgeverij van Oorschot.