SLAA

SLAA

RE: Rosa Luxemburg – aflevering 2 Arnon Grunberg

RE: Rosa Luxemburg – aflevering 2 Arnon Grunberg

Rosa Luxemburg was een Poolse intellectueel, Marxistisch politiek activist, revolutionair en econoom. Naast politieke manifesten en theorieën schreef Luxemburg ook vele brieven vol poëtische zinnen, lieve observaties en scherpe berispingen aan haar vrienden en haar partijgenoten. Deze brieven werd door Van Oorschot gebundeld in het prachtige Ik voel me in de hele wereld thuis, dat in 2020 opnieuw werd uitgegeven.

In de audioreeks RE: Rosa Luxemburg schrijven Arnon Grunberg, Maarten van der Graaff, Miek Zwamborn en Edna Azulay Rosa Luxemburg een brief terug. Aan de hand van thema’s die in Rosa’s brieven voorkomen bestuderen we hoe de woorden van Rosa Luxemburg in deze tijd resoneren. De komende weken luisteren we naar brieven over vriendschap, de natuur, de relatie tussen gevangenschap en vrijheid en natuurlijk, de politiek.

In de eerste aflevering gaf schrijver, filosoof én Rosa Luxemburg-expert Joke Hermsen een college over Rosa Luxemburg.

In deze tweede aflevering luister je naar een brief over gevangenschap en vrijheid, geschreven en voorgelezen door Arnon Grunberg.

Arnon Grunberg is schrijver en journalist. Hij schreef o.a. Blauwe maandagen, Tirza, Moedervlekken en Bezette gebieden. Als ‘embedded’ journalist begaf hij zich onder andere tussen Nederlandse en Amerikaanse soldaten in Irak en Afghanistan, werkte hij als ober in een Zwitserse restauratiewagen, als kamermeisje in een Beiers hotel, en als verzorger/bewoner/patiënt in een zorginstelling voor jong-dementen. Zijn werk wordt vertaald in vele landen en is meerdere malen bekroond.

De brieven uit deze audioreeks komen uit Ik voel me in de hele wereld thuis, verschenen bij Uitgeverij Van Oorschot, samengesteld en vertaald door M. Verdaasdonk, Ingrid Wildschut, Jan Sietsma en Uitgeverij van Oorschot.