SLAA

SLAA

RE: Rosa Luxemburg – aflevering 1 Joke Hermsen

RE: Rosa Luxemburg – aflevering 1 Joke Hermsen

Rosa Luxemburg was een Poolse intellectueel, Marxistisch politiek activist, revolutionair en econoom. Naast politieke manifesten en theorieën schreef Luxemburg ook vele brieven vol poëtische zinnen, lieve observaties en scherpe berispingen aan haar vrienden en haar partijgenoten. Deze brieven werd door Van Oorschot gebundeld in het prachtige Ik voel me in de hele wereld thuis, dat in 2020 opnieuw werd uitgegeven.

In de audioreeks RE: Rosa Luxemburg schrijven Arnon Grunberg, Maarten van der Graaff, Miek Zwamborn en Edna Azulay Rosa Luxemburg een brief terug. Aan de hand van thema’s die in Rosa’s brieven voorkomen bestuderen we hoe de woorden van Rosa Luxemburg in deze tijd resoneren. De komende weken luisteren we naar brieven over vriendschap, de natuur, de relatie tussen gevangenschap en vrijheid en natuurlijk, de politiek.

In deze eerste aflevering is filosoof, schrijver én Rosa Luxemburg-expert Joke Hermsen te gast. In deze introducerende aflevering leren we meer over het leven van Rosa Luxemburg. Wie was deze vrouw? En waar stond ze voor?

Joke Hermsen studeerde filosofie en letteren in Amsterdam en Parijs. Ze publiceerde diverse artikelen over contemporaire filosofie en literatuur in onder andere De Gids en De Groene Amsterdammer. Haar essaybundel Heimwee naar de mens werd genomineerd voor de Socrates-wisselbeker. In 2008 verscheen De liefde dus, een historische roman over Belle van Zuylen, die op de longlist voor de Libris Literatuurprijs 2009 stond. In 2019 schreef zij het boek Het tij keren met Rosa Luxemburg en Hannah Arendt. Voor het brievenboek Ik voel me in de hele wereld thuis, waarin brieven van Rosa Luxemburg gebundeld zijn, verzorgde Joke Hermsen het nawoord.

De brieven uit deze audioreeks komen uit Ik voel me in de hele wereld thuis, verschenen bij Uitgeverij Van Oorschot, samengesteld en vertaald door M. Verdaasdonk, Ingrid Wildschut, Jan Sietsma en Uitgeverij van Oorschot.