SLAA

SLAA

RE: Rosa Luxemburg – aflevering 4 Miek Zwamborn

RE: Rosa Luxemburg – aflevering 4 Miek Zwamborn

Rosa Luxemburg was een Poolse intellectueel, Marxistisch politiek activist, revolutionair en econoom. Naast politieke manifesten en theorieën schreef Luxemburg ook vele brieven vol poëtische zinnen, lieve observaties en scherpe berispingen aan haar vrienden en haar partijgenoten. Deze brieven werd door Van Oorschot gebundeld in het prachtige Ik voel me in de hele wereld thuis, dat in 2020 opnieuw werd uitgegeven.

In de audioreeks RE: Rosa Luxemburg schrijven Arnon Grunberg, Maarten van der Graaff, Miek Zwamborn en Edna Azulay Rosa Luxemburg een brief terug. Aan de hand van thema’s die in Rosa’s brieven voorkomen bestuderen we hoe de woorden van Rosa Luxemburg in deze tijd resoneren. De komende weken luisteren we naar brieven over vriendschap, de natuur, de relatie tussen gevangenschap en vrijheid en natuurlijk, de politiek.

In deze vierde aflevering is Miek Zwamborn degene die een brief aan Rosa terugschrijft. Miek gaat in op een van de vele brieven die Rosa Luxemburg over de natuur schreef, waar Rosa minstens zo veel om gaf als om politiek. In haar brief spreekt Miek Zwamborn over de natuur waardoor zij omringd is:

‘In de koude kas begint het zaaigoed in voorzichtige rijtjes te ontkiemen. Ik heb de knolrapen al verspeend. Elke plant kreeg een kraag van zeewier tegen de slakken.’

In de eerste aflevering gaf schrijver, filosoof én Rosa Luxemburg-expert Joke Hermsen een college over Rosa Luxemburg.

In de tweede aflevering luisterde je naar een brief over gevangenschap en vrijheid, geschreven en voorgelezen door Arnon Grunberg.

In de derde aflevering schreef Maarten van der Graaff over de accumulatie van kapitaal en de coronacrisis.

Miek Zwamborn is schrijver, vertaler en beeldend kunstenaar. In haar werk spelen landschap en geschiedenis een belangrijke rol. Aan de hand van historisch beeldmateriaal, reisverslagen en wetenschappelijke rapporten pluist zij bestaande verhalen na om met deze fragmenten via verschillende media een koppeling naar het heden te maken. Ze publiceerde de romans OploperVallend Hout en de dichtbundel Het krieken van sepia. In 2013 verscheen haar derde roman De duimsprong en in 2017 het essayistische natuurboek Wieren bij uitgeverij Van Oorschot.