RE: Rosa Luxemburg – aflevering 3 Maarten van der Graaff
Rosa Luxemburg was een Poolse intellectueel, Marxistisch politiek activist, revolutionair en econoom. Naast politieke manifesten en theorieën schreef Luxemburg ook vele brieven vol poëtische zinnen, lieve observaties en scherpe berispingen aan haar vrienden en haar partijgenoten. Deze brieven werd door Van Oorschot gebundeld in het prachtige Ik voel me in de hele wereld thuis, dat in 2020 opnieuw werd uitgegeven.
In de audioreeks RE: Rosa Luxemburg schrijven Arnon Grunberg, Maarten van der Graaff, Miek Zwamborn en Edna Azulay Rosa Luxemburg een brief terug. Aan de hand van thema’s die in Rosa’s brieven voorkomen bestuderen we hoe de woorden van Rosa Luxemburg in deze tijd resoneren. De komende weken luisteren we naar brieven over vriendschap, de natuur, de relatie tussen gevangenschap en vrijheid en natuurlijk, de politiek.
In deze derde aflevering is Maarten van der Graaff degene die een brief aan Rosa terugschrijft. In zijn brief spreekt Maarten over Rosa Luxemburgs beroemde De accumulatie van het kapitaal en kan Maarten niet heen om de dwingende omstandigheden waarin hij zijn brief schrijft: de covid-19-pandemie.
‘Met welke politieke vormen hebben we hier eigenlijk te maken? Wie profiteert er van de bijbehorende paniek?’
In de eerste aflevering gaf schrijver, filosoof én Rosa Luxemburg-expert Joke Hermsen een college over Rosa Luxemburg.
In de tweede aflevering luisterde je naar een brief over gevangenschap en vrijheid, geschreven en voorgelezen door Arnon Grunberg.
Maarten van der Graaff debuteerde in 2013 met de bundel Vluchtautogedichten, die met de C. Buddingh’-prijs werd bekroond. Dood werk, zijn tweede bundel, verscheen in 2015 en werd bekroond met de J.C. Bloem-poëzieprijs. In 2017 verscheen zijn debuutroman Wormen en engelen, die werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs. Hij is redacteur en medeoprichter van het online literair tijdschrift Samplekanon. Recent verscheen van hem Nederland in stukken, waarin hij met behulp van oude pamfletten, studies en tijdschriften een antwoord probeert te geven op de ingewikkelde vraag: wat is Nederland?
De brieven uit deze audioreeks komen uit Ik voel me in de hele wereld thuis, verschenen bij Uitgeverij Van Oorschot, samengesteld en vertaald door M. Verdaasdonk, Ingrid Wildschut, Jan Sietsma en Uitgeverij van Oorschot.