SLAA

SLAA

Roots! op Read My World 2022 (Engelstalig)

Roots! op Read My World 2022 (Engelstalig)

Nancy Jouwe, Lina Issa, Maurice Carlos Ruffin, Onias Landveld

za 3 september 2022
21:00
Tolhuistuin

SLAA organiseert tijdens het Read My World festival het programma Roots!, over de invloed van literatuur op iemands kunstenaarschap. Dit keer zijn Maurice Carlos Ruffin, Onias Landveld, Babeth Fonchie en Lina Issa te gast.

Dit viertal gasten geeft in een column antwoord op vragen als: met welke literatuur kwam je als kind of jongvolwassene in aanraking? Wat stond er bij je ouders in de boekenkast? Wat werd er in de omgeving gelezen? Las je boeken die jouw roots duiden, of juist niet? Op welke manier hebben deze werken jouw geluid als maker/schrijver gevormd?

Aansluitend gaan de gasten met elkaar in gesprek. Herkennen zij zich in elkaars verhaal? Wat zijn de overeenkomsten of juist verschillen? Het gesprek vindt plaats onder leiding van Nancy Jouwe. Dit programma is Engelstalig.

Onias Landveld (1985) is schrijver, voice-overacteur, verhalenverteller, spoken word-artiest en de voormalige stadsdichter van Tilburg. In 2015 won hij de Van Dale Spoken Award for Storytelling. Sindsdien geeft workshops over spoken word en (corporate) Storytelling.

Als kunstenaar heeft Onias exposities gemaakt voor het Nationale Archief en diverse musea. Hij trad op in Europa en het Caribisch gebied. Momenteel toert hij met een eenmansshow genaamd Wortels en Cassave, waarin hij de oorsprong van zijn namen onderzoekt en zijn marron-identiteit uitdrukt. Hij mixt verhalen met gedichten tot een aangrijpend verhaal. Zijn volgende solovoorstelling heet Kunu (vloek): een eclectische voorstelling met een mix van animatie en theater. In deze voorstelling speelt hij Elegua, een Afrikaanse/Afro-diaspora god die mensenmoe is.

Onias werd geboren in Suriname, maar ontvluchtte het land vanwege een burgeroorlog in 1989. Na een korte terugkeer in 1992, woont en werkt hij sinds 1998 in Nederland.

Foto: Giath Taha

Lina Issa (1981) is multidisciplinair kunstenaar, schrijver, programma maker en moeder. Ze studeerde grafische vormgeving aan de Amerikaanse Universiteit van Beiroet, en rondde masters af aan de Jan van Eyck Academie en het Piet Zwart Instituut. In haar werk laat ze zich inspireren door thema’s als thuis, embodied memory, identiteit en empathie. Ze is werkzaam als maker en curator voor diverse festivals en instituten binnen en buiten Nederland. Haar literair debuut is de non-fictie “Waar We Niet Zijn: tien dagen in het leven van een ander ” uitgegeven door Van Oorschot, en het zal eind augustus 2022 verschijnen.

Maurice Carlos Ruffin is auteur van The Ones Who Don’t Say They Love You, gepubliceerd door One World Random House in augustus 2021. Het boek was destijds de New York Times Editor’s Choice en werd genomineerd voor de Ernest J. Gaines Award for Literary Excellend en de Story Prize.

Met zijn eerste boek, We Cast a Shadow, was hij finalist voor de PEN/Faulkner Awar, de Dayton Literary Peace Prize, en de PEN America Open Book Prize. Het werk stond op de longlist van de 2021 DUBLIN literary Award, the Center for Fiction Prize, en de Aspen Words Literary Prize. Ook deze roman was een New York Times Editor’s Choice.

Ruffin heeft meerdere prijzen gewonnen voor zijn werk, inclusief de Iowa Review Award voor ‘best fiction’ en de William Faulkner-William Wisdom Creative Writing Competition Award voor “Novel-in-Progress”. Ruffin heeft geschreven voor onder andere the New York Times, the LA Times, the Oxford American, Garden & Gun, Kenyon Review, and Four Hundred Souls: A Community History of African America. Maurice Ruffin is geboren en getogen in New Orleans en doceert Creative Writing aan de Louisiana State University. Ook was hij in 2022-2021 de John and Renee Grisham Writer-in-residence aan de University of Mississippi. In 2022 is Ruffin de Grand Marshal van de Mardi Gras Krewe of House Floats.

Foto: Wouter le Duc

Babeth Fonchie is dichter en meester in de rechten. Onlangs kwam haar debuutbundel Plooi uit bij uitgeverij De Geus, waar haar werk wordt omschreven als dichten over verborgen kwetsbaarheden in het leven van de grootstedelijke, ogenschijnlijk succesvolle millennial. Code-switchend tussen taalregisters laveert ze langs kantoortuin en datingapp, migratiepijn en queerness. Vrijwel meteen werd ze verkozen tot Vogue’s Talent to Watch. Babeth heeft geschreven voor Lilith Mag, Hard//Hoofd, Kluger Hans, de Groene Amsterdammer en Elle en heeft een schrijfresidentie bij deBuren gedaan.

Over Read My World
Read My World is een platform voor geschreven en gesproken woord uit de hele wereld. Tijdens het jaarlijkse festival in de Tolhuistuin wordt de nadruk gelegd op een regio waar zich grote maatschappelijke veranderingen voltrekken.