SLAA

SLAA

Debutantenbal 2024

Debutantenbal 2024

Diana Gvozden

za 7 september 2024
15:00
De Kring

Op zoek naar een bruisende dag voor schrijvers, lezers en aanstormend talent? Dan mag je het Debutantenbal niet missen! 

Al vanaf de middag ben je welkom in De Kring om deel te nemen aan een masterclass of workshop van experts uit het literaire veld. Wil je weten wat een literair agent precies doet en hoe je je als schrijver bij een agent in de kijker kunt spelen? Of ben je benieuwd naar hoe je je debuut onder de aandacht kunt brengen op sociale media? Dan mag je de masterclasses niet missen! Meer info over de masterclasses en workshop vind je hieronder. 

Aan het begin van de avond is het dan tijd voor de prijsuitreikingen (Renate Dorrestein Prijs, Hebban Debuutprijs en Editio Debutantenprijs), waarna de dansvloer officieel geopend wordt. Tijd voor een bal! Onder het genot van een drankje en een hapje maak je kennis met andere boekenliefhebbers, of ze nou net gedebuteerd zijn, al tot de gevestigde orde behoren of nog aan het begin van hun boekenvakcarrière staan. Tegelijk luister je naar de open mic, of trek je juist de stoute schoenen aan om zelf je werk ten gehore te brengen. 

Verder bieden we de mogelijkheid om te speeddaten met mensen uit de culturele wereld, zoals uitgevers, literair agenten, redacteuren en programmamakers. Stel al je vragen en netwerk erop los! 

Masterclasses en workshop 

Masterclass 1: Schrijver op sociale media – door Merel Wildschut 

Instagram, LinkedIn, TikTok: wil jij sociale media inzetten om aandacht te vestigen op je werk als schrijver, maar weet je niet hoe? Dan is deze masterclass door Merel Wildschut voor jou! Hoe kun je de verschillende platforms inzetten om je debuut te promoten? Op welke manieren kun je de lezer voor jouw boek bereiken, en met welke content? Hoe bouw je engagement op met je volgers en richt je je socials zo in dat het goed aansluit bij jou als auteur en het werk dat je maakt? 

Merel Wildschut is content creator, schrijver, podcastmaker en verzorgt de marketing en communicatie voor verschillende culturele organisaties. In haar dagelijks leven probeert ze duurzamere keuzes te maken; bewust leven is altijd haar streven. Daarnaast leest ze stapels boeken, is ze dol op kunst&cultuur, kookt ze graag vegetarisch én wordt ze door intimi “Queen of Selfcare” genoemd. Op dit moment werkt ze aan een boek over soft living dat in de zomer van 2025 zal verschijnen. Je kunt Merel kennen van haar blog De Groene Meisjes, dat ze zo’n twaalf jaar geleden oprichtte. Daarmee kun je haar ook wel een internetdinosaurus noemen. Merel is 38 jaar en woont in Rotterdam.

Masterclass 2: De literair agent – door Diana Gvozden

Literair agenten zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het boekenvak. En terecht! Een literair agent kan van grote betekenis zijn bij het vinden van een uitgever voor je debuut. Maar hoe vind je dan een agent? Hoe valt je manuscript op als je deze instuurt naar een agentschap, wat zijn de do’s en don’ts? Diana Gvozden, literair agent en vicepresident van het gerenommeerde Marianne Schönbach Literary Agency, geeft je hier in deze masterclass alle tips en tricks voor! Maar het werk van een literair agent stopt niet wanneer het debuut van een schrijver in de winkels ligt. Welke verdere begeleiding kan een agent geven in het vervolg van je carrière als schrijver? Wanneer moet je bijvoorbeeld overwegen over te stappen naar een andere uitgeverij en wat kan een agent daarin betekenen? Wil je weten welke rol een agent kan spelen in jouw schrijfcarrière of vraag je je af hoe je het vinden van een het beste kunt aanpakken? Schuif dan aan bij deze masterclass! 

Diana Gvozden begon haar carrière als redacteur bij uitgeverij Vassallucci. Ze werkt sinds 2004 in het boekenvak, en heeft onder meer bij Lebowski, Unieboek | Het Spectrum en Hollands Diep gewerkt als acquirerend redacteur. Tevens heeft zij als uitgever het literaire imprint Agathon opgezet. Als Vice President van Marianne Schönbach Literary Agency heeft Diana een actieve rol bij de dagelijkse leiding van het agentschap. Daarnaast vertegenwoordigt ze zowel Nederlandse auteurs als internationale agentschappen en uitgeverijen.  

Workshop

Ben je bezig met een verhaal of roman? Wil je professionele feedback? Dit is je kans! Doe mee aan de workshop ‘Feedback op je verhaal’ door Editio. Reserveer snel een van de 20 plekken en stuur je fragment voor 14 augustus in. 

Het Debutantenbal wordt georganiseerd door Schrijfacademie Editio, Lezersplatform Hebban, SLAA en Sociëteit De Kring.