SLAA

SLAA

Op de Schans op Lowlands!

za 17 augustus 2024
10:30
Lowlands

Met een speciale editie van Op de Schans brengt SLAA ook dit jaar weer literatuur naar Lowlands!

Bij Op de Schans staan gevestigde schrijvers naast jong talent om iets te doen wat ze allemaal misschien wel even spannend vinden: ze laten werk horen dat ze nog nooit eerder met de buitenwereld hebben gedeeld. Alles wat je hoort is nieuw, nieuw, nieuw! Tijdens deze Lowlands-editie luister je naar Alara Adilow, Marijke Schermer en Tommy Wieringa.  De presentatie is in handen van Alma Mathijsen. En ook jij kunt het podium betreden, want een Op de Schans is niet compleet zonder een open mic.

Tot slot maken we tijdens dit programma de winnaar van de Lowlands Schrijfwedstrijd bekend! In deze jaarlijkse schrijfcompetitie scout Lowlands samen met Nijgh & Van Ditmar en NRC nieuw literair talent.

Foto: Erik Bolding

Alara Adilow (1988) is een dichter en auteur van Somalische afkomst, woonachtig in Amsterdam. Ze publiceerde onder andere in De Gids, Het liegend konijn, De Revisor en Tirade. Haar debuutbundel Mythen en stoplichten verscheen in 2022 bij Prometheus. De bundel werd bekroond met de Herman de Coninckprijs en de C. Buddingh’-prijs. Ook stond de bundel in 2023 op de shortlist van de Grote Poëzie prijs. Momenteel werkt Adilow aan haar debuutroman die in 2025 bij De Bezige Bij zal verschijnen onder de titel Kijk es naar al dit licht.

Foto: Frank Ruiter

Marijke Schermer (1975) is roman- en toneelschrijver. Haar roman Liefde, als dat het is stond op de shortlist voor de Libris Literatuurprijs 2020. Van haar tweede roman Noodweer werden de filmrechten verkocht. Voor de reeks Terloops van Van Oorschot schreef zij in 2021 het wandel-essay Gods wegen. Haar laatste boek In het oog verscheen in februari 2024. NRC noemde het een literaire page-turner en Trouw kopte ‘goedkoper dan therapie, en misschien wel doeltreffender’.

Foto: Keke Keukelaar

Tommy Wieringa (1967) brak in 2005 door bij het grote lezerspubliek met de ontwikkelingsroman Joe Speedboot. Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006). In 2009 verscheen de roman Caesarion, dat in 2013 op de shortlist stond van de prestigieuze International IMPAC Dublin Literary Award. In 2012 verscheen zijn roman Dit zijn de namen, die in 2013 werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs en de publieksprijs van de Gouden Boekenuil. Voor de Boekenweek 2014 schreef hij het Boekenweekgeschenk Een mooie jonge vrouw. In 2013 verscheen zijn roman De heilige Rita, over een vader en een zoon, en over de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp. In 2023 verscheen Nirwana. November 2024 staat in het teken van Wieringa’s doorbraakroman: Joe Speedboot is geselecteerd als het cadeauboek van de campagne Heel Nederland Leest. Van deze roman verschijnt in 2025 de verfilming in de bioscoop.

Foto: Iris Donker

Alma Mathijsen (1984) schreef vijf romans, een novelle en een verhalenbundel. In 2011 verscheen haar debuutroman Alles is Carmen, gevolgd door De grote goede dingen (2014). In 2017 verscheen Vergeet de meisjes, dat lovend werd ontvangen en op de shortlist van de BNG Bank Literatuurprijs terechtkwam. Alma publiceerde in 2019 de novelle Ik wil geen hond zijn. In het autobiografische boek Bewaar de zomer (2020) reflecteert ze op taal, volwassen worden en verlies. Het werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Haar nieuwste roman Onderland (2024) toont een land dat zich alleen openbaart aan mensen die weten wat seksueel geweld is.