SLAA

SLAA

Nieuw werk en tentoonstelling F. Starik

F. Starik, Vrouwkje Tuinman

Nieuw werk en tentoonstelling F. Starik

F. Starik, Vrouwkje Tuinman

F. Starik was van 2012 tot 2014 Stadsdichter van Amsterdam. Binnenkort is er in Stadsarchief Amsterdam nieuw werk van en over hem te zien in een tentoonstelling gemaakt door Vrouwkje Tuinman en Andrea Stultiens. Starik was beeldend kunstenaar, fotograaf, zanger, schrijver en performer. In zijn Stadsgedichten schreef hij over een zwangere wolvin in gevangenschap, een man wiens lichaam in de gracht werd gevonden en een asielzoeker die op de Dam schreeuwde over de kinderen die hij verloren had. Hij was oprichter van Stichting De Eenzame Uitvaart, waarbij dichters eenzaam gestorvenen naar hun graf begeleiden.

Starik zag kunst in het dagelijks leven en in kunst alledaagsheid. In een periode van zestig jaar documenteerde hij zichzelf. Hij maakte met een camera zelfportretten of liet anderen foto’s van hem maken. Hij vertaalde zijn leven naar het altijd veranderende Starik Museum van Kleine Werken. ‘U moet mijn huis als een vergrote binnenkant van mijn schedel zien: het zichtbare archief van wat binnenin mij leeft…’ schreef Starik. Aan de Rozengracht in Amsterdam bouwde hij het Starik Museum.

Na zijn overlijden in 2018 werkte zijn vrouw, dichter Vrouwkje Tuinman, in samenwerking met fotograaf Andrea Stultiens, aan een tentoonstelling over zijn leven. Eeuwig in aanbouw is een tijdelijke expositie vol diverse kunstvormen: gedichten, foto’s, collages, films en brieven. De tentoonstelling verkent de relatie tussen leven, kunst en de manier waarop zij in elkaar overlopen. Het dagelijks leven verwordt tot kunstwerk. Kunstwerken worden alledaags. De tentoonstelling is te zien van 21 januari 2022 t/m 5 juni 2022 in Stadsarchief Amsterdam.

Vrouwkje Tuinman maakte met Andrea Stultiens in het verlengde van de tentoonstelling het boek Leven als museum, met daarin zestien nieuwe gedichten van Starik. Het boek verschijnt als eenmalige oplage van vijfhonderd exemplaren.

Lees hier alle Stadsgedichten door F. Starik.

Nieuw in