SLAA

SLAA

De Fan Fiction Trilogie: Maxime Garcia Diaz & Welmoed Wagenaar

De Fan Fiction Trilogie: Maxime Garcia Diaz & Welmoed Wagenaar

Tijdens Brainwash Festival 2019 schreven Maxime Garcia Diaz en Maartje Wortel fanfictie met hun favoriete personages. Drie wetenschappers, Welmoed Wagenaar, Nicolle Lamerichs en Gaston Franssen, gaven een mini-college over het genre. Aansluitend ging moderator Ellen Deckwitz met de schrijvers en wetenschappers in gesprek. Speciaal voor onze website zijn een aantal teksten hier te lezen en te beluisteren.

Fanfictie is een uniek genre van teksten geschreven door fans van een film, boek, serie of ander medium. Fans ‘lenen’ al geschreven personages om daar hun eigen verhaal mee te maken. Wat brengt dit soort herinterpretatie van een verhaal of personage aan het licht? 

In deze eerste aflevering van de Fan Fiction Trilogie horen we Maxime Garcia Diaz’ verhaal Hartsvrienden, een slash fic tussen Jane Austen’s Emma Woodhouse en Jane Austen’s Elizabeth Bennet.

‘Het is de negentiende eeuw en de tijd hangt uit haar naad. Er ontstaan scheurtjes in allerlei narratieve weefsels. Een glitch, net groot genoeg om doorheen te glippen.’

Aansluitend gaan Maxime Garcia Diaz en religiewetenschapper Welmoed Wagenaar met Ellen Deckwitz in gesprek over het genre.

Beluister de eerste aflevering van De Fan Fiction Trilogie met schrijver Maxime Garcia Diaz, wetenschapper Welmoed Wagenaar en moderator Ellen Deckwitz.
Meelezen? Lees hier Hartsvriendinnen.

Maxime Garcia Diaz stond in 2017 in de top 100 van de Turing gedichtenwedstrijd, publiceerde op Samplekanon en tourde in 2018 met negentien andere podiumdichters met de Poëziebus door Nederland en Vlaanderen. In 2019 won ze het NK Poetry Slam. 

Welmoed Wagenaar is religiewetenschapper en promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen. In haar huidige onderzoek richt ze zich op rituele dimensies van fandom en verkent ze hoe theorie over ritueel de complexe interacties tussen fictionele werelden en het dagelijks leven van fans helpt begrijpen.

Slash fiction is fanfictie waarin veronderstelde heteroseksuele personages uit bestaande werken homoseksuele relaties met elkaar aangaan. Het is een van de meest populaire fanfictiegenres en in landen waar homoseksualiteit taboe of verboden is, biedt een subgenre als slash bevrijdende mogelijkheden voor onderdrukte narratieven.

Ontwerp: Sanne Pieters