SLAA

SLAA

SLAA op Brainwash Festival: De Fan Fiction Trilogie

SLAA op Brainwash Festival: De Fan Fiction Trilogie

za 26 oktober 2019
13.30
De Agnietenkapel

Op Brainwash Festival 2019 duikt SLAA in de wereld van fanfictie. Fanfictie is een uniek genre van teksten geschreven door fans van een film, boek, serie of ander medium. Fans ‘lenen’ al geschreven personages om daar hun eigen verhaal mee te maken. Ze verfraaien, veranderen of herschrijven met nieuwe verhaallijnen, personages, alternatieve eindes, andere idealen of seksuele voorkeuren. De verhalen worden vooral online gepubliceerd en kennen daardoor een miljoenenpubliek.

Bepaalde subgenres hebben een sterk emanciperende rol, omdat deze vorm van schrijven zich perfect leent voor experiment en onderzoek. Het genre, dat wordt gedomineerd door vrouwelijke auteurs, biedt door herinterpretatie bijvoorbeeld ruimte de male gaze te doorbreken. In landen waar homoseksualiteit taboe of verboden is, biedt een subgenre als slash bevrijdende mogelijkheden voor onderdrukte narratieven.

Wat brengt dit soort herinterpretatie van een verhaal of personage aan het licht? Welke structuren legt het bloot? Om een antwoord op dit soort vragen te vinden gaan schrijvers op Brainwash aan de haal met bekende literaire werken. In drie blokken verkennen zij samen met drie wetenschappers de functies en de verschillende subgenres van fanfictie.

1 — Slash // 13.30 – 14.10
verhalen waarin (veronderstelde) heteroseksuele personages uit bestaande werken homoseksuele relaties met elkaar aangaan. Met Maxime Garcia Diaz en Welmoed Wagenaar (Universiteit Groningen).

2 — Self-Insert // 14.40 – 15.20
verhalen waarin de auteur zelf wordt getransporteerd naar de wereld van een bestaande vertelling. Met Maartje Wortel en Nicolle Lamerichs (Universiteit Utrecht).

3 — Peggy Sue // 15.50 – 16.30
verhalen waarin een personage uit een bestaand werk teruggestuurd wordt in de tijd en een herkansing krijgt mét kennis van de oorspronkelijke plot. Met Dean Bowen en Gaston Franssen (Universiteit van Amsterdam).

Presentatie en interview: Ellen Deckwitz

Programma van SLAA (Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam) op Brainwash Festival 2019.