SLAA

SLAA

De Fan Fiction Trilogie: Maartje Wortel

De Fan Fiction Trilogie: Maartje Wortel

Tijdens Brainwash Festival 2019 schreven Maxime Garcia Diaz en Maartje Wortel fanfictie met hun favoriete personages. Drie wetenschappers, Welmoed Wagenaar, Nicolle Lamerichs en Gaston Franssen, gaven een mini-college over het genre. Aansluitend ging moderator Ellen Deckwitz met de schrijvers en wetenschappers in gesprek. Speciaal voor onze website zijn een aantal teksten hier te lezen en te beluisteren.

Fanfictie is een uniek genre van teksten geschreven door fans van een film, boek, serie of ander medium. Fans ‘lenen’ al geschreven personages om daar hun eigen verhaal mee te maken. Wat brengt dit soort herinterpretatie van een verhaal of personage aan het licht? 

In deze tweede aflevering van de Fan Fiction Trilogie horen we Maartje Wortels self-insertverhaal waarin ze haar verjaardag viert met Jan Wolkers.

Ze is niet dood, zei hij.
Je hebt haar dood geschreven. Slordig uitgewerkt, zei ik. Maar ze sterft, dat weet iedereen.
Sterven is altijd slordig, zei hij. Daar kan ik niets aan doen.

Aansluitend gaan Maartje Wortel en Ellen Deckwitz in gesprek over het genre.

Beluister de tweede aflevering van De Fan Fiction Trilogie met schrijver Maartje Wortel en moderator Ellen Deckwitz.
Meer weten over fanfictie? Lees dan hier een essay over de aantrekkingskracht van fanfictie van universitair hoofddocent Nicolle Lamerichs.

Maartje Wortel schreef verschillende korte verhalen en romans die jubelend werden ontvangen, onder andere over een kat (Dennie is een star) en over een schrijver met liefdesverdriet (Ijstijd). Voor haar debuut, de verhalenbundel Dit is jouw huis, ontving ze de Anton de Wachterprijs.

Nicolle Lamerichs is universitair hoofddocent aan de Hogeschool van Utrecht. In haar boek Productive Fandom onderzoekt ze intermedialiteit, affect en creativiteit in fandoms. Haar onderzoek richt zich op participatieve cultuur en nieuwe media.

Self-insert is fanfictie waarin de auteur van het verhaal zelf wordt getransporteerd naar de wereld van een bestaande vertelling.

Ontwerp: Sanne Pieters