SLAA

SLAA

De Fan Fiction Trilogie: Gaston Franssen en Maxime Garcia Diaz

De Fan Fiction Trilogie: Gaston Franssen en Maxime Garcia Diaz

Tijdens Brainwash Festival 2019 schreven Maxime Garcia Diaz en Maartje Wortel fanfictie met hun favoriete personages. Drie wetenschappers, Welmoed Wagenaar, Nicolle Lamerichs en Gaston Franssen, gaven een mini-college over het genre. Aansluitend ging moderator Ellen Deckwitz met de schrijvers en wetenschappers in gesprek. Speciaal voor onze website zijn een aantal teksten hier te lezen en te beluisteren.

Fanfictie is een uniek genre van teksten geschreven door fans van een film, boek, serie of ander medium. Fans ‘lenen’ al geschreven personages om daar hun eigen verhaal mee te maken. Wat brengt dit soort herinterpretatie van een verhaal of personage aan het licht? 

In deze tweede aflevering van de Fan Fiction Trilogie horen we Gaston Franssens perfecte Peggy Sue-lezing waarin hij telkens terugkeert naar het begin van zijn lezing:

‘Ik heb deze lezing vaker gegeven, steeds vandaag, 26 oktober, om 16:00 uur, altijd voor ditzelfde publiek. En elke keer als mijn lezing niet perfect bleek te zijn, werd ik de volgende dag weer wakker op zaterdag 26 oktober – waardoor ik steeds de mogelijkheid kreeg deze lezing aan te passen. Ik laste zodoende nieuwe voorbeelden in; paste inzichten aan naar aanleiding van de discussie; en verwerkte ook het kritische punt van deze mevrouw hier links en de vraag van die meneer daar rechts. En vandaag moet mijn lezing af zijn, perfect zijn, in de hoop dat ik morgen wakker word op zondag 27 oktober, en de tijd weer in de juiste richting beweegt.’

Aansluitend gaat Gaston met Maxime Garcia Diaz en Ellen Deckwitz in gesprek. Meelezen? Lees hier de tekst van Gaston Franssen.

Gaston Franssen is als docent moderne Nederlandse letterkunde verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Franssen doceert, publiceert en spreekt over moderne poëzie, literatuurtheorie, bestsellerauteurschap en fanculturen.

Maxime Garcia Diaz stond in 2017 in de top 100 van de Turing gedichtenwedstrijd, publiceerde op Samplekanon en tourde in 2018 met negentien andere podiumdichters met de Poëziebus door Nederland en Vlaanderen. In 2019 won ze het NK Poetry Slam.

In een Peggy Sue-verhaal wordt een personage uit een bestaand werk teruggestuurd in de tijd en krijgt zo een herkansing mét kennis van de oorspronkelijke plot.

Ontwerp: Sanne Pieters