SLAA

SLAA

Babs’ Woordsalon #AFSCHEID (de laatste!) met o.a. Iduna Paalman, Lina Issa en Thomas Verbogt

Babs’ Woordsalon #AFSCHEID (de laatste!) met o.a. Iduna Paalman, Lina Issa en Thomas Verbogt

Babs Gons, Mirte Hartland, Lina Issa, Gerson Main, Meral Polat

Het is de laatste. De finale. Het #Afscheid. En daar gaat het dan ook over. Wegen die zich scheiden en weer kruisen. Een extra lange omhelzing. Misschien wel de laatste. Die laatste zin die je nooit meer vergeet. Een vriendschap die langzaam verdwijnt en waarvan je pas na jaren denkt: wanneer was het voorbij? Waarschijnlijk was het afscheid wederzijds. Maar wanneer weet je of iets echt voor het laatst was? We nemen afscheid van een versie van onszelf, een geliefde, een vriend die naar het buitenland vertrekt. Nog een laatste zwaai bij de poortjes van de douane. We laten los. Met bloemen en gedichten. De dood. Het immense verdriet. En soms ook het vrolijk loslaten van iets dat je niet meer dient. Een gebroken hart – misschien is het beter zo. We vertrekken met knallend vuurwerk of de stille trom. Tijdens deze voorlopig laatste editie van Babs’ Woordsalon over afscheid zeggen we vaarwel, goede reis, tot nooit meer ziens. We reisden van Nowhere naar Oerol en de Melkweg, via Podium Mozaiek naar de Schuur en eindigen na vier jaar met een lach en een traan in de Kleine Komedie. Om daar afscheid van jullie te nemen. So long, farewell, auf Wiedersehen, goodbye.

In de muzikale woordrevue Babs’ Woordsalon komen performers uit verschillende nesten samen: van spoken word-artiesten en schrijvers tot songwriters en dichters. Het eerste deel van de line-up van deze keer is al bekend: Lina Issa, Iduna Paalman, Mahat ArabThomas Verbogt, Meral Polat, Gerson Main en Ferhat Kaplan & Yeliz Dogan. De gasten worden ontvangen door gastvrouw Babs Gons en muzikale host Mirte Hartland om het te hebben over het thema AFSCHEID. Dit is voorlopig de laatste editie van Babs’ Woordsalon, dus mis ‘m niet!

De regie van Babs’ Woordsalon ligt in handen van Mike van Wetten. Babs’ Woordsalon is een productie van de SLAA wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds en het Lirafonds.

   

Foto: Giath Taha

Lina Issa (1981) is multidisciplinair kunstenaar, schrijver, programma maker en moeder. Ze studeerde grafische vormgeving aan de Amerikaanse Universiteit van Beiroet, en rondde masters af aan de Jan van Eyck Academie en het Piet Zwart Instituut. In haar werk laat ze zich inspireren door thema’s als thuis, embodied memory, identiteit en empathie. Ze is werkzaam als maker en curator voor diverse festivals en instituten binnen en buiten Nederland. Haar literair debuut is de non-fictie “Waar We Niet Zijn: tien dagen in het leven van een ander ” uitgegeven door Van Oorschot, en het zal eind augustus 2022 verschijnen.

Foto: Nonzuzo Gxekwa

Iduna Paalman is dichter en schrijver. In het najaar van 2019 verscheen haar poëziedebuut De grom uit de hond halen, dat bekroond werd met de Poëziedebuutprijs en genomineerd werd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de C. Buddingh’-Prijs. De Volkskrant riep haar uit tot literatuurtalent van het jaar. Haar werk verscheen onder meer in De Revisor, De Gids, De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad. In september 2022 komt haar nieuwe dichtbundel Bewijs van bewaring uit.

www.idunapaalman.nl

 

Foto: Jalisa Oudenaarde

Mahat Arab (1996) is een Arnhemse schrijver en dichter die ondertussen in Amsterdam is neergestreken. Een aantal jaar geleden kwam hij via Mensen Zeggen Dingen in contact met de wereld van poëzie en vond hier een nieuwe passie in. Als kind van Somalische vluchtelingen gaan veel van zijn teksten over identiteit, onwennigheid maar ook over de humor die we in ongemak tegen kunnen komen. In 2021 werd een van zijn verhalen door het International Literature Festival Utrecht bekroond met de winst van hun verhalenwedstrijd.

Foto: Quintalle Nix

Thomas Verbogt schrijft romans, korte verhalen en toneelstukken. Hij is dagelijks columnist van De Gelderlander. Recente titels: de verhalenbundel Olifant van zeep (2019),  de roman Als je de stilte ziet (2020). In oktober verschijnt zijn nieuwe roman: Maak het mooi.

vlnr: Onur Kaletaş (muzikant), Nina-Elisa Euson (maker, regisseur) Ferhat Kaplan (maker acteur) Yeliz Dogan (maker acteur) foto: Tom Fennis

Ferhat Kaplan is acteur en theatermaker. In zijn werk staat diversiteit en inclusie centraal, hij zie het dan ook als zijn taak om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken. In het verleden heeft hij gewerkt aan theaterstukken over seksuele diversiteit, racisme en seksuele voorlichting, welke hij speelt op scholen door heel het land met theatergroep Live Your Story, Wunderbaum en Droogwater. Ook is hij op het podium actief met Gouden Bergen, Boys won’t be boys, #Held(in) en Privileges van een Gast. Ferhat is altijd opzoek naar manieren om zichzelf en de wereld waarin hij leeft te ontwikkelen met als doel de maatschappij inclusiever maken voor de volgende generatie. In 2021 publiceerde hij in eigen beheer zijn debuutroman Waar het fruit ligt.

Yeliz Dogan was drie seizoenen te zien in de jeugdserie ‘Spangas’ en speelt bij ‘Lost Project’. In het verleden speelde ze bij theatergroepen als ‘DOX’ en ‘IDtheatrecompany’. Ze heeft onder het jonge makers festival ‘RRReuring’ haar debuut gemaakt met een eigen geschreven multidisciplinaire solovoorstelling #MISLUKTINLIEFDE. In samenwerking met Zwolse Theaters zal zij hier een avondvullende voorstelling van maken. Daarnaast is Yeliz te zien in de voorstelling ‘Gouden Bergen’ die zowel tijdens RRReuring en Fringe Festival te zien is. In 2021/2022 mag ze zich bij Zwolse theaters een jaar lang ontwikkelen als jonge maker.

Meral Polat en Chris Doyle

Meral Polat is actrice, theatermaakster en zangeres. In 2004 studeerde ze af aan de Toneelschool van Amsterdam. Daarna was ze te zien in verschillende theatervoorstellingen, waaronder Gesluierde monologen. In 2008 won ze de Guido de Moor-prijs voor haar rol in Hollandse Spoor. Ze speelde in verschillende televisieseries en films waaronder Keyzer & De Boer Advocaten, Lijn 32, Klokhuis, Noord Zuid en De luizenmoeder. Ze speelt tevens in de band Meral Polat Trio. Tijdens de Woordsalon treedt ze samen met Chris Doyle op, toetsenist en gitarist in het trio.

Foto: Bianca Sistermans

Gerson Main speelde voorheen in de bands van o.a. Typhoon, Dio, Akwasi en Sarah Jane, maar spreidde zijn vleugels. In 2015 behaalde hij een plek in de finale van talentenjacht De Beste Singer-songwriter van Nederland. Zijn poëtische teksten op dansbare ritmes sloegen aan. Na het programma bracht hij de single ‘Ik weet niet hoe uit’ dat onder een KPN spotje terechtkwam. In datzelfde jaar bracht hij ‘Deejay’ uit en stond hij op Noorderslag.

In 2016 bracht hij zijn debuutplaat ‘De Slechtste Singer-songwriter van Nederland’ uit. Daar volgde meteen een clubtour op door het hele land, Hij speelde ook op festivals waaronder Lowlands, Solar, Reggae Geel en het Oerol festival. Daarnaast speelde hij op wat meer intieme settings als de Parade, deed hij tv-/radio-optredens en een aantal campagnes. In 2017 maakte en speelde hij zijn eerste muziekvoorstelling ‘Ga weg, maar blijf’. In de jaren daarna is Gerson naast optreden vooral gaan schrijven voor zichzelf en andere artiesten.