AMSTERDAMMERS: Bijlmermeer
In een nieuwe editie van AMSTERDAMMERS luisteren we naar artiest/theatermaker/schrijver Gerson Main. In zijn theatermonoloog verkent Gerson de Bijlmermeer, de buurt waar hij (deels) is opgegroeid. Wat betekent de Bijlmermeer voor hem en hoe voelt het om er nu te zijn? Naast Gerson zal ook vocalgroep Black Harmony optreden. Tijdens het luisteren bieden we je een buurtbuffet aan.
De nieuwe datum van AMSTERDAMMERS is dinsdag 23 mei. Locatie: OSCAM.
Het programma AMSTERDAMMERS geeft buurtgenoten een inkijkje in het leven van mensen uit hun wijk. Een (theater)schrijver neemt intrek in één van de vele buurten die Amsterdam rijk is. Hij of zij verkent de omgeving, leert de buurtbewoners kennen en interviewt Amsterdammers met een bijzonder verhaal. Aan de hand van deze ervaring wordt er een monoloog geschreven. Op de avond zelf komen buurtbewoners bij elkaar om te luisteren naar de monoloog en met elkaar en de schrijver in gesprek te gaan, onder het genot van een maaltijd door een lokale cateraar. Dit alles onder leiding van woordkunstenaar Manu van Kersbergen.
AMSTERDAMMERS is hét evenement waarbij inwoners van de stad samenkomen om te luisteren naar een verhaal over hun buurt en hun bijzondere buren. AMSTERDAMMERS is een ode aan de bijzondere wijken van de stad, en hun inwoners. Het biedt herkenning, en laat mensen (nader) kennis maken met literatuur.
AMSTERDAMMERS wordt mede mogelijk gemaakt door:
Manu van Kersbergen (1984) brak met zijn album DE VLOEK OP DE OVERVLOED landelijk door als woordkunstenaar. Met muziek, spoken word en andere vormen van taalkundige voordrachten besteeg hij vele podia in Nederland en België. Hij ontwikkelde een grote liefde voor het vertellen en overdragen van een verhaal met ritmische en poëtische elementen. Als afgestudeerd antropoloog heeft Manu als maker en zelfstandig ondernemer meerdere concepten vorm gegeven. Zo presenteerde hij jarenlang het radioprogramma SPOKEN, was hij hoofdredacteur van het literaire magazine SPUNK en was hij als artistiek leider betrokken bij de oprichting van het door jonge makers gedragen multimediaplatform MASSA. Inmiddels geeft hij les op ArtEZ-Conservatorium en wordt hij met regelmaat benaderd voor het geven van masterclasses op het gebied van creatief schrijven en presenteren. In 2015 richtte Manu samen met compagnon Derek Otte, UITGEVERIJ RORSCHACH op, een platform voor controversiële woordkunstenaars.
Gerson Main speelde voorheen in de bands van o.a. Typhoon, Dio, Akwasi en Sarah Jane, maar spreidde zijn vleugels. In 2015 behaalde hij een plek in de finale van talentenjacht De Beste Singer-songwriter van Nederland. Zijn poëtische teksten op dansbare ritmes sloegen aan. Na het programma bracht hij de single ‘Ik weet niet hoe uit’ dat onder een KPN spotje terechtkwam. In datzelfde jaar bracht hij ‘Deejay’ uit en stond hij op Noorderslag.
In 2016 bracht hij zijn debuutplaat ‘De Slechtste Singer-songwriter van Nederland’ uit. Daar volgde meteen een clubtour op door het hele land. Hij speelde ook op festivals waaronder Lowlands, Solar, Reggae Geel en het Oerol festival. Daarnaast speelde hij op wat meer intieme settings als de Parade, deed hij tv-/radio-optredens en een aantal campagnes. In 2017 maakte en speelde hij zijn eerste muziekvoorstelling ‘Ga weg, maar blijf’. In de jaren daarna is Gerson naast optreden vooral gaan schrijven voor zichzelf en andere artiesten.
Black Harmony is een muziekgroep van ambitieuze, gedreven jonge mannen. De formatie is opgericht in 2006 en heeft zich gespecialiseerd in close harmony en Afro-Surinaamse percussie. De muziekgroep is gegroeid tot een gezelschap dat muziek gebruikt als middel om mensen met elkaar te verbinden. Black Harmony brengt Afro-Surinaamse muziek ten gehore, en is van mening dat deze muziek geschikt en plezierig is voor een breed publiek. Er wordt dus alleen gezongen in het Sranan.