SLAA

SLAA

Alleen maar winnaars: SLAA op Lowlands 2023

Alleen maar winnaars: SLAA op Lowlands 2023

Ellen Deckwitz, Leonieke Baerwaldt, Martin Rombouts, Renske Jonkman

vr 18 augustus 2023
10:30
Lowlands, Biddinghuizen

SLAA brengt ook in 2023 literatuur naar Lowlands Festival! Dit jaar staat ons programma geheel in het teken van winnen in het algemeen, en de Lowlands Schrijfwedstrijd in het bijzonder.

Presentator Ellen Deckwitz gaat in gesprek met schrijvers Renske Jonkman en Leonieke Baerwaldt, die beiden de Lowlands Schrijfwedstrijd wonnen en daarmee een vliegende start maakten in de literatuur. Schrijver/dichter/theatermaker Martin Rombouts draagt voor; hij won begin dit jaar De Slimste Mens en werd daarmee in één klap een BN’er. En we maken uiteraard de winnaar bekend van de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd!

Vrijdag 18 augustus, 10:30.

 

Foto: Roos van Rijswijk

Leonieke Baerwaldt (1985) studeerde filosofie en literatuurwetenschappen. In 2018 won ze de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd. Korte verhalen van haar lees je onder meer op Hard//hoofd en Papieren Helden en in NRC HandelsbladKluger Hans en De Revisor. Haar debuutroman Hier komen wij vandaan verscheen in 2021 bij uitgeverij Querido en stond o.a. op de longlist van de Libris Literatuurprijs en de boekenbon Literatuurprijs. In deze roman verbindt ze het magische met het alledaagse in een precieze, poëtische stijl.

Foto: Frank Ruiter

Renske Jonkman was de eerste winnaar van de Lowlands schrijfwedstrijd. Ze debuteerde met de roman Zo gaan we niet met elkaar om, die werd genomineerd voor de Academica Debutantenprijs en de Vrouw & Proza Debuutprijs. Ze trad op tijdens Lowlands, Crossing Border, en was te horen op 3FM. In 2015 kwam Gibraltar uit. Haar werk werd genomineerd voor de Alkmaarse cultuurprijs (Victoriefonds Cultuurprijs).
In 2021 verscheen haar roman Dit verdronken land. Een grote boerenroman over de relatie tussen de mens en het polderlandschap. Als schrijver en freelance journalist maakt ze interviews en reportages voor onder meer de Volkskrant en National Geographic. Voor dagblad Trouw schreef ze de afgelopen jaren een column over boeren en natuurbeschermers. Ze woont en werkt op het Noord-Hollandse platteland.

Foto: Jante Wortel

Martin Rombouts (Rotterdam, 1992) is schrijver, theatermaker en performer. Hij publiceerde in Tirade en de Revisor, en treedt veel op, zo stond hij op het podium bij onder meer Oerol, de Parade, Lowlands en Perdu. Sinds zijn afstuderen werkt Martin op het snijvlak van literatuur, theater en nieuwe media. Hij maakte de voorstelling Poetic Resistance (Parade, Oerol, Explore The North), en de kookprogramma’s Het Kookeiland en De Eilandproef (Oerol). In zijn residentie bij Woord900 onderzocht hij zijn omgeving en rouwproces in dialoog met door kunstmatige intelligentie gegenereerde afbeeldingen. Martin is lid van BOYBAND, de literaire boyband. In februari 2023 won hij De Slimste Mens (KRONCRV).

Foto: Merlijn Doomernik

Ellen Deckwitz (1982) is een van de belangrijkste dichters van haar generatie. Ze won met De Steen vreest mij (2011) de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut en is een graag geziene gast op literaire podia. Deckwitz was te gast in de vijfde aflevering van De Poëziepodcast van SLAA en presenteert audioserie Voor de liefste.