SLAA

SLAA

Internationale Vrouwendag 2022

Internationale Vrouwendag 2022

Het is Internationale Vrouwendag. Met een fragment uit het gedicht ‘mad girl theory’ van Maxime Garcia Diaz viert SLAA vrouwen, deze ‘mythische wezens’. Vandaag staat in het teken van strijdbaarheid en verbondenheid tussen alle vrouwen, waar ze zich ook bevinden. Ook wij hopen op een ‘stille, zachte revolutie’.

Ieder jaar heeft Internationale Vrouwendag een eigen thema. In 2022 is dat #BreakTheBias. Eén van de missies van dit jaar is het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwen in de creatieve sector, specifiek op het gebied van betaalde opdrachten en projecten.

Het is warm in de hivemind van Maxime Garcia Diaz is een analoog internet, een papieren web, een bloederige rotzooi van popcultuur, ondode URL’s en meisjeslichamen. Deze debuutbundel is gevuld met associatieve gedichten die kronkelen, bedwelmen, ontregelen, en diep in het digitale, het feminiene en het hedendaagse geworteld zijn. Het gedicht ‘mad girl theory’ is een mythologisering van de identiteitsproblemen van vrouwen en meisjes van nu, gestigmatiseerd door psychische problemen, eetstoornissen, marketeers en de wens van veiligheid.

Foto: Mateo Vega

Maxime Garcia Diaz (1993) studeerde Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam. In 2019 won ze het NK Poetry Slam. Haar werk is eerder gepubliceerd door De Internet Gids, Samplekanon, Yes The Void, Deus Ex Machina en De Optimist. In 2020 kwam haar chapbook Artificielle uit bij het label Marktcorruptie en werkte ze met andere jonge schrijvers aan de voorstelling Poetic Resistance. Garcia Diaz is Nederlands en Uruguayaans en woont in Amsterdam. Haar poëziedebuut Het is warm in de hivemind verscheen in 2021 bij De Bezige Bij.