SLAA

SLAA

Internationale Vrouwendag 2021

Internationale Vrouwendag 2021

O alle vrouwen

Met het gedicht ‘O alle vrouwen’ viert SLAA Internationale Vrouwendag 2021. Een dag die volledig in het teken staat van strijdbaarheid en verbondenheid tussen vrouwen in alle landen van de wereld. Internationale Vrouwendag bestaat sinds 1911 en wordt sinds 1912 in Nederland gevierd.

Het gedicht ‘O alle vrouwen’ is het openingsgedicht van Gasthuis, de debuutbundel van Laurine Verweijen waarin zij vrouwelijk schrijven en de taal van verbondenheid onderzoekt. De bundel dicht over hormonen, menstruatie, abortus, maar ook over de relatie tussen moeder en kind, de keuze om wel of geen kind te krijgen en wat dit betekent in het leven van een vrouw.

Het thema van Internationale Vrouwendag 2021 is #ChooseToChallenge. Om vrouwen te vieren die prachtig werk leveren, delen we vandaag niet alleen het gedicht van Laurine Verweijen, maar ook de vertaling van Michele Hutchison: zij maakte ter ere van deze dag een prachtige vertaling van ‘O alle vrouwen’. Een Internationale Vrouwendag vraagt immers om een Engelse vertaling.

O alle vrouwen EN

Het gedicht gaat over de verbondenheid tussen vrouwen en door deze vertaling gaat ‘O alle vrouwen’ hopelijk de grenzen over om zo nog meer vrouwen met elkaar te verbinden.

Michele Hutchison vertaalde werk van onder andere Ilja Leonard Pfeijffer, Esther Gerritsen, Tom Lanoye en won onlangs de International Man Booker Prize voor haar vertaling van het debuut van Marieke Lucas Rijneveld.