SLAA

SLAA

Het essay (2): Miriam Rasch & Emil Cioran

Miriam Rasch, Roos van Rijswijk

Het essay (2): Miriam Rasch & Emil Cioran

Miriam Rasch, Roos van Rijswijk

 

SLAA en De Nieuwe Garde presenteren: Het essay. In deze nieuwe podcast ontvangt Roos van Rijswijk iedere aflevering een gast die een bijzonder essay meeneemt. Ze praten over het gekozen stuk, essayistiek in het algemeen en eigen werk. Waarom is dit essay relevant, of belangrijk voor het werk van de gast? Wat kan het essay brengen dat andere vormen niet kunnen? Na het gesprek wordt het gekozen essay voorgelezen.

In de tweede aflevering ontvangt Roos filosoof en schrijver Miriam Rasch, die als research coördinator verbonden is aan de Willem de Kooning Academie. Van haar verschenen bij Uitgeverij De Bezige Bij de essaybundels ‘Zwemmen in de Oceaan’ en ‘Frictie, ethiek in tijden van dataïsme’. Met dit tweede boek won zij in 2021 de Socratesbeker voor het het meest urgente en oorspronkelijke filosofieboek. Op 25 maart verscheen van haar hand ‘Autonomie, een zelfhulpgids’, in de Nieuw Licht-reeks van Uitgeverij Prometheus. Miriam koos ‘De anti-profeet’ van Emil Cioran, een essay uit diens bundel ‘Een kleine filosofie van verval’, vol met korte maar niet minder diepgaande filosofieën. Roos en Miriam praten over de zinloosheid van het bestaan, de constante drang een mening te hebben, niet-kloppende algoritmes en woorden geven aan dat wat je niet begrijpt.

Foto: Merlijn Doomernik

Miriam Rasch is essayist en werkt bij het Instituut voor Netwerkcultuur van de Hogeschool van Amsterdam. Ze studeerde literatuurwetenschap en filosofie, en schrijft essays en kritieken voor onder meer De Gids, De Groene Amsterdammer, Revisor en het Amerikaanse deep-webmagazine The Torist. In 2015 won ze de Jan Hanlo Essayprijs Klein. Haar haar essaybundel Zwemmen in de oceaan. Berichten uit een postdigitale wereld (2017) werd genomineerd voor de Socratesbeker 2018. In mei 2020 verscheen haar boek Frictie, over de ethische dilemma’s rond de steeds verder reikende invloed van data.

Foto: Herman van Bostelen

Naast presentator is Roos van Rijswijk schrijver en recensent. Haar laatste bundel, De dwaler, verscheen in 2021 bij Uitgeverij Querido.

Het Essay is een podcast van SLAA en De Nieuwe Garde.

Stemacteur: Barbara Knapper
Opnames: Jasper Schonewille
Muziek: ‘Passover Dinner Alternate’ door Gabriel Saban en Anne-Sophie Versnaeyen
Montage: Ruth Kief
Illustratie: Kay Brugmans

Meer podcasts van SLAA vind je bij SLAAcast, in je favoriete podcastapp.