SLAA

SLAA

Drie essaytips van Jan Postma

Drie essaytips van Jan Postma

We vroegen Jan Postma om drie essaytips naar aanleiding van de eerste aflevering van Het essay, een podcast van SLAA en De Nieuwe Garde. In deze nieuwe podcast ontvangt Roos van Rijswijk iedere aflevering een gast die een bijzonder essay meeneemt. Ze praten over het gekozen stuk, essayistiek in het algemeen en eigen werk. De eerste gast is Jan Postma, die een essay van Virginia Woolf meeneemt (en zelf vertaalt).

Drie essaytips van Jan Postma

Jenny Diski – Why Didn’t You Just Do What You Were Told? (2021)

De veel te jong overleden Diski schreef voor The London Review of Books boekrecensies, maar ik kan me geen stuk van haar herinneren wat niet eindeloos veel meer was dan dat. Ze was een van de grappigste, helderste en meest eigenzinnige essayisten die ik ooit heb gelezen.

Natalia Ginzburg – Le piccole virtú (1962, de mooiste Engelse uitgave van The Little Virtues is verzorgd door Daunt Books, met een voorwoord van Rachel Cusk)

Hierover ga ik niks anders zeggen dan dat het een klein wonder is.

John Jeremiah Sullivan – Pulphead (2011)

Of Sullivans essayistische reportages nu gaan over popsterren, christelijke rock festivals, reality shows of de Tea Party, ze gaan ook altijd over de duistere onderstromen van de Amerikaanse cultuur.

Foto: Ringel Goslinga

Jan Postma (1985) is essayist en redacteur bij weekblad De Groene Amsterdammer. Zijn essaybundels Vroege werken en Is dit alles? verschenen bij uitgeverij Das Mag. Hij schrijft onder meer over fotografie, literatuur en beeldende kunst.