SLAA

SLAA

Babs’ Woordsalon: hoe het allemaal begon

Babs Gons, Mirte Hartland

Babs’ Woordsalon: hoe het allemaal begon

Babs Gons, Mirte Hartland

Dit is team Woordsalon: Mirte Hartland, Babs Gons en Mike van Wetten. Mike en Babs leerden elkaar kennen in hiphopcafé de Duivel, zo’n 20 jaar geleden. Later werd Mike theater- en programmamaker, onder andere voor Poetry Circle Nowhere, een inmiddels landelijk spoken word-netwerk dat Babs een paar jaar daarvoor mede had opgericht. Op een dag zaten ze bij elkaar en vroegen zich af: wat missen we nou in de theaters en de festivals? Ze misten een show met taal in de hoofdrol, maar wel eentje die swingt en een breed publiek aanspreekt. Een show waarin taal- en woordkunstenaars samen met muzikanten aan de haal gaan met thema’s die uitdagen, waardoor er iets nieuws ontstaat op het podium, waar de gasten niet alleen voor het publiek maar ook voor elkaar op de planken staan – een ontmoetingsplek voor taalkunstenaars; een funky jazzclub voor taal. Zo ontstond het idee voor Babs’ Woordsalon, een show waarin werelden verenigd zouden worden: klassieke poëzie, podiumpoëzie, muziek, theater en alle andere woordkunst in een intiem maar swingend liveprogramma.

De show was voor het eerst te zien tijdens Uitmarkt 2017 in de OBA, geproduceerd door Poetry Circle Nowhere. De eerste paar keer was het nog sleutelen aan de precieze vorm, maar tijdens de derde show, waarbij het door Jeffrey Goodett ontworpen neon-bord zijn intrede deed en Mirte als muzikale gast uitgenodigd was, viel alles samen. Mike ontfermt zich als regisseur over de dramaturgische boog van de avond, Mirte brengt een muzikale lijn aan en Babs draagt de show als host en gastvrouw van haar favoriete schrijvers en dichters en performed zelf ook. Dit bracht de funky mix waar ze naar zochten! Daarna ging het snel: er volgde een landelijke tour langs talloze podia en festivals, van Tilt Festival in het zuiden tot Oerol in het hoge noorden, van zomerfestival Lowlands tot de Nacht van Kunst en Kennis in Leiden. Ze vonden een vaste samenwerkingspartner in de Melkweg en later in SLAA, waarmee ze onder andere in de Tolhuistuin en Podium Mozaïek stonden. Samen met de gasten bogen ze zich over thema’s als taboe, lijf, verlangen, troost, schaamte, geheimen, woede en paniek.

De lijst van geweldige gasten van de afgelopen jaren is te lang om op te noemen, maar toch een klein tipje van de sluier: Sabrina Starke, Radna Fabias, Gery Mendes, Lieke Marsman, Dean Bowen, Dalilla Hermans, Marjolijn van Heemstra, Noraly Beyer, Eva van Manen, SMIB, Ronald Giphart, Joy Wielkens, Lisa Weeda, Renée van Marissing, Simone Atangana Bekono, Anja Meulenbelt, Alex Boogers, Abdelkader Benali, Raoul de Jong, Manon Uphoff, Munganyende Hélène Christelle en vele, vele anderen.

Mis de voorlopig laatste Woordsalon in Amsterdam niet! Woensdag 14 september staat Babs’ Woordsalon #AFSCHEID in De Kleine Komedie om op knallende wijze afscheid te nemen en terug te kijken op vijf jaar Babs’ Woordsalon. Tickets en meer info vind je hier.

// foto: Jean van Lingen