SLAA

SLAA

Castduinen: Ted van Lieshout

Ted van Lieshout, Maarten Westerveen

Castduinen: Ted van Lieshout

Ted van Lieshout, Maarten Westerveen

In aflevering negen van podcast Castduinen is Maarten Westerveen thuis bij schrijver, illustrator en beeldend kunstenaar Ted van Lieshout. Luister via Soundcloud, iTunes of Stitcher.

Meer info over Ted van Lieshout via www.tedvanlieshout.nu.

Tijdens Castduinen grasduinen we door de boekenkast en levens van schrijvers, kunstenaars en andere lezers. Castduinen wordt gemaakt door Maarten Westerveen (redacteur Echt Gebeurd) en SLAA en is onderdeel van SLAAcast.

Boeken en schrijvers door Ted genoemd:

Gerbrand Bakker, Jasper en zijn knecht
Louis Couperus
Simon Vestdijk
Tilmann Lahme, De familie Mann: geschiedenis van een gezin
Aidan Chambers, Je moet dansen op mijn graf
Annet Huizing & Margot Westerman, De zweetvoetenman
James Baldwin
Joke van Leeuwen
Ludwig Volbeda, Fabeldieren
Bart Moeyaert
Annie M.G. Schmidt, Het hele schaap Veronica
Van Alphen tot Zonderland: de Nederlandse kinderpoëzie van alle tijden
Gerrit Komrij, Averechts en Verwoest Arcadië
Reve, Moeder en zoon

Ted van Lieshout werd op 21 december 1955 geboren in Eindhoven. Na de middelbare school ging hij in Amsterdam (waar hij sinds 1975 woont) aan de Gerrit Rietveldacademie studeren. Vijf jaar later studeerde hij af en ging aan de slag als illustrator en grafisch ontwerper.

In 2009 verzorgde hij, samen met Sieb Posthuma, het Kinderboekenweekprentenboek: Koekjes! Het stond twee weken op 1 in de CPNB Bestseller top 60. In 2012 kreeg Ted van Lieshout een Zilveren Griffel voor zijn bundel blokgedichten Driedelig paard en een Vlag & Wimpel voor de samenstelling van het vierde poëziejaarboek van Querido. Van 1984 tot 2010 schreef Ted van Lieshout scènes en liedjes voor het NTR-televisieprogramma Sesamstraat en van 1988 tot 2008 voor Het Klokhuis.

In 2012 verscheen zijn eerste roman voor volwassenen: Mijn meneer (Querido).

Ted van Lieshout werd in 2009 onderscheiden met de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs (de voormalige Staatsprijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur) voor heel zijn oeuvre.