SLAA

SLAA

Castduinen: Joke van Leeuwen

Maarten Westerveen

Castduinen: Joke van Leeuwen

Maarten Westerveen

In aflevering zestien van podcast Castduinen is Maarten Westerveen thuis bij schrijver Joke van Leeuwen. Luister via Soundcloud, iTunes of Stitcher

Tijdens Castduinen grasduinen we door de boekenkast en levens van schrijvers, kunstenaars en andere lezers. Castduinen wordt gemaakt door Maarten Westerveen (redacteur Echt Gebeurd) en SLAA en is onderdeel van SLAAcast.

Boeken door Joke genoemd:

Winsor Mccay – Dromen van een smulpaap
Olivier Schrauwen – Arsène Schrauwen
Dominique Goblet – Net doen alsof is ook liegen
Jean Jacques Rousseau – Bekentenissen
Emile of over opvoeden
David van Reybrouck – Congo
Italo Calvino – De Onzichtbare Steden

Joke van Leeuwen (Den Haag, 1952) studeerde in Antwerpen en Brussel grafische technieken aan de kunstacademie en geschiedenis aan de universiteit van Brussel. Ze is veelzijdig: ze schrijft proza voor kinderen en volwassenen, poëzie, ze is illustrator, maakt theaterprogramma’s en treedt op als performer. Ze ontving voor haar werk vele prijzen, waaronder de Theo Thijssenprijs in 2000 voor haar kinderboeken; de C. Buddingh’-prijs voor haar dichtbundel Laatste lezers(1994). Er volgden meer bundels, zoals Vier manieren om op iemand te wachten, waarvan het titelgedicht werd uitgeroepen tot een van de drie beste gedichten van 2001. De bundel Wuif de mussen uit (2007) werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. In 2002 publiceerde zij de roman Vrije vormen. In de bundel Hoe is ‘t staan de gedichten uit haar tijd als stadsdichter van Antwerpen verzameld. In 2010 ontving Joke van Leeuwen de prestigieuze Gouden Ganzenveer.

Foto Joke van Leeuwen: Kees Breukel