SLAA

SLAA

Babs’ Woordsalon is terug!

Babs Gons, Mirte Hartland

Babs’ Woordsalon is terug!

Babs Gons, Mirte Hartland

Na een klein jaar afwezigheid is Babs’ Woordsalon weer terug! Met de SLAA als nieuwe partner in Amsterdam staat Babs Gons  met haar ‘literair-muzikale salon’ weer op de vertrouwde plek in de Melkweg. Wél eerst nog even digitaal met een registratie op 30 december.

Ja, natúúrlijk is ze blij dat Babs’ Woordsalon weer kan beginnen. “Ik was onwijs blij dat het door kon gaan”, aldus Gons. “Normaal wil ik dingen nooit te lang aanhouden. Maar toen de Woordsalon vorig jaar na drie jaar dreigde te stoppen, dacht ik: dit is nog lang niet uitgekauwd. Er staan nog zoveel talenten op de lijst, er zijn nog zoveel thema’s te exploreren, en het publiek bleef maar groeien. Ik hoopte destijds al dat ik het samen met de SLAA door kon zetten, en dat is dus gelukt. De SLAA wil literatuur in een bredere context zetten. Dat is precies wat ik ook wil.”

Het beproefde recept
Aan het beproefde recept van Babs’ Woordsalon verandert weinig, zegt Gons. “Het blijft een echte salon waar meerdere artiesten die het woord gebruiken samenkomen om iets te creëren op het podium. Samen met het publiek gaan we dan een thema van allerlei kanten bekijken. Het kan bezongen worden, bedicht, ‘be-oreerd’: wat dan ook. Een echte literaire muzikale revue dus, waar het multidisciplinaire heel belangrijk is. Het zal nooit een exposé van verschillende artiesten worden: er zit altijd een dramatische lijn in. En het één is nooit belangrijker dan het ander. Of je nou uit de papieren, de gesproken of de muzikalere literatuur komt: we willen vooral die mensen bij elkaar brengen die elkaar anders niet zo snel zouden ontmoeten.”

Ongemakkelijke thema’s
Vooral dat ontmoeten is voor Gons wat de Woordsalon bijzonder maakt. “Als artiest ben je vaak gewend om op te gaan, je performance te doen, en dan weer af te gaan. Maar bij de Woordsalon blijft iedereen zitten om naar elkaar te luisteren. De artiesten zijn niet alleen gericht op het publiek, maar ook op elkaar. Daardoor krijg je een bepaald soort chemie op het podium. We zoeken zoals altijd een beetje ongemakkelijke thema’s op met zijn allen. De grotere, emotionele dingen. Soms brengt iemand dan een lach, een ander weer een snik. Maar zo’n thema wordt op die manier wel naar alle kanten uitgerekt. Iets dat begint als een soort mozaïek, wordt daardoor een geheel.”

Nu eerst nog even digitaal
Tja. Een tikje zuur is het daarom natuurlijk wél dat deze eerste nieuwe samenwerkingseditie digitaal plaats moet vinden middels een registratie. Maar dat doet aan de inhoud van Babs’ Woordsalon niets af. Het thema voor de eerstvolgende editie wordt ‘Oud en Nieuw’. “Dan hebben we het dus niet over de feestelijke jaarwisseling, maar over de transitieperiode waarin we zitten. We gaan het hebben over het oude en het nieuwe normaal. En dat het gewoon niet zo’n heel leuk jaar was. Daar zit woede, paniek, taboe en troost. Alle gasten zijn inmiddels al uitgenodigd en binnenkort gaan regisseur Mike van Wetten, Mirte Hartland en ik de structuur bepalen. Ik moet daar wel bij zeggen dat de Woordsalon opzettelijk iets spontaans zal blijven houden. Ik weet bijvoorbeeld niet van tevoren wie wat gaat doen. Een uur van tevoren nemen we het door, maar zonder echt precies te weten wat er komt. Juist dat houdt het spannend. Ook voor mij.”

Woordsalon-podcast
Niet álles blijft trouwens hetzelfde wat betreft de nieuwe reeks Woordsalons. “We zijn nog bezig met de precieze invulling ervan, maar er komt in elk geval een Woordsalon-podcast. Dat wordt niet gewoon een droge opname van de avond, maar een combinatie van livestukken en wat diepgaandere interviews. Bij de Woordsalon komen natuurlijk alleen mensen die weten hoe ze op een podium moeten staan. Maar hoe leuk zou het zijn iemand te bevragen over het thema die die spotlights niet gewend is? Een architect bijvoorbeeld, die ingaat op een thema als Ongemak of Taboe. Of iemand in de zorg? Zo krijg je weer hele andere perspectieven. En trek je de Woordsalon nóg breder.”

Samenwerking met de SLAA
Nog iemand die blij is met de terugkeer van Babs’ Woordsalon is Maya Shamir, programmeur bij de SLAA. Sterker nog: ze heeft mede voor die terugkeer gezorgd. “Wat ik zo goed vond aan Babs’ Woordsalon was, hoe het in staat is een enorm breed scala aan mensen te trekken. Een betrokken publiek ook, dat niet op haar mondje gevallen is. Ik ervoer een bijzonder huiskamergevoel als ik de Woordsalon bezocht. Toen ik hoorde dat het stopte heb ik binnen de SLAA voorgesteld om de productie over te nemen. Daar was iedereen enthousiast over.”

“Als SLAA programmeren we altijd zelf; we nemen nooit bestaande producties over. Babs’ Woordsalon is hierop een uitzondering, omdat het goed bij de SLAA anno nu past. Het is een divers format waarin allerlei vormen van literatuur elkaar ontmoeten. Er ontstaat echt een dialoog tussen verschillende disciplines. Daarbij komt, en dat is nog iets nieuws, dat Babs’ Woordsalon het komende jaar ook langs verschillende stadsdelen reist. Voorheen stond het vast in de Melkweg. Nu kunnen we laten zien dat we er niet alleen voor de mensen in het centrum zijn. Door van podia in Noord tot aan Nieuw-West te gaan, zijn we er voor iedereen.”