SLAA

SLAA

De J.M.A. Biesheuvelprijs

De J.M.A. Biesheuvelprijs

Waar er in Nederland talloze gerespecteerde prijzen bestaan voor romans, non-fictie, poëzie, thrillers et cetera, ontbrak het tot op heden nog aan een prijs voor het korte verhaal. Om het korte verhaal de status te geven die het verdient en vooral om te laten zien dat het een volwaardig en prachtig genre is, is de J.M.A. Biesheuvelprijs opgericht, vernoemd naar een van de grootmeesters van het genre.

De juryleden voor de eerste editie van de J.M.A. Biesheuvelprijs zijn: Arjen Fortuin (criticus NRC Handelsblad), Maarten Moll (criticus het Parool), Edith Vroon (boekverkoper), Roos van Rijswijk (schrijver) en Esther Kuijper (redacteur en producent). Er is bewust gekozen voor een jurysamenstelling die profiteert van de kennis en kunde van zowel ervaren als jonge boekenvakkers.

De eerste J.M.A. Biesheuvelprijs wordt uitgereikt op 14 februari 2015, de dag die de nationale Week van het Korte Verhaal inluidt. Bundels die in aanmerking komen voor de prijs dienen voor het eerst in 2014 te zijn gepubliceerd en oorspronkelijk Nederlandstalig te zijn. Zie de website voor het complete reglement. De uiterste inzenddatum is 31 december 2014.

Om het bereik van de prijs te vergroten en draagvlak te creëren zal het prijzengeld worden vergaard via crowdfunding. Lezers, uitgevers, boekhandelaren en eenieder die zich betrokken voelt zal een bedrag naar keuze kunnen doneren. Binnenkort volgt meer informatie over de start van de wervingscampagne.