SLAA

SLAA

Boek van de week

Boek van de week

Elke vrijdag geeft de SLAA u een geheel subjectieve leestip om het weekend mee door te komen. Deze week poëzie: Sounding Ground van Vladimir Lucien (Uitgeverij Peepal Tree Press)

Is het vals spelen om een bundel te tippen die je zelf nog niet gelezen hebt? Misschien wel.
Maar na een innemende voordracht tijdens de afgelopen Bijlmer Boekt! kan ik niet anders.

Er zijn echte podiumbeesten die van middelmatige teksten nog een geweldig optreden kunnen maken. Er zijn dichters die bundel na bundel verkopen, elke week ergens gepubliceerd staan, de mooiste gedichten schrijven, maar die op een podium verdwijnen achter hun teksten. En er zijn dichters zoals Vladimir Lucien.

De St. Luciaanse dichter is voor het Read My World-festival naar Nederland gekomen en, hoewel er nog veel meer artiesten komen optreden die meer dan de moeite waard zijn, is alleen zijn aanwezigheid al reden genoeg om langs te komen. Luciens diepe, maar rustige stem versterkt zijn ijzersterke poëzie. Hij creëert een perfecte balans tussen persoonlijke ervaringen en algemene beelden. Hij registreert, is objectief, maar blijft dichtbij genoeg om de belangrijke details op te merken. En hoewel ik er nog nooit geweest ben, zorgt Lucien dat ik St. Lucia met al haar inwoners en gebruiken voor me zie.

Niet vaak zie je een performance van een dichter die zo dicht bij zijn werk staat. Met zinnen als:

She would return from those funerals in dark clothes alone
and shaken with a leaflet dropping delicately from her hand,
shrugging off another relative as she took off her bra,
shedding her breasts, loosening her heart until the next
cousin came, trough her, to our house like a guest
wiping irretrievable earth from their feet

ontroert Lucien de lezers en het publiek. Hij leeft zijn woorden en daardoor leef je met hem mee. Zo zeer zelfs dat mijn niet-zwangere collega tegen mijn wel-zwangere collega zei: ‘Ik was ook gewoon aan het huilen, hoor. Daar heb je geen hormonen voor nodig.’

Vladimir Lucien, zondag 14 september om 18:30 op het Read My World festival in de Tolhuistuin. En hij heeft ook een paar bundels mee om te verkopen.

Door: Sanne Pieters

sounding-ground-cream

Vladimir Lucien
Sounding Ground
Uitgeverij Peepal Tree Press Ltd.
€ 12,90
73 pagina’s