SLAA

SLAA

Boek van de week

Boek van de week

Elke vrijdag geeft de SLAA u een geheel subjectieve leestip om het weekend mee door te komen. Deze week: 34 zeer korte verhalen en een vogelkat van Evelio Rosero (Uitgeverij Karaat).

Afgelopen maand kwam bij Uitgeverij Karaat de bundel 34 zeer korte verhalen en een vogelkat (vert. Henk van Driel en Luc de Rooy) van Evelio Rosero uit. Rosero wordt gezien als een van de beste hedendaagse auteurs van Colombia. Hij publiceerde romans, verhalen, poëzie en kinderboeken. In 2007 kreeg hij internationale erkenning door De vertrapten, de roman waarmee hij in Spanje de Premio Tusquets won en in Groot-Brittanië de Independent Foreign Fiction Prize. In Nederland is hij echter nog relatief onbekend – onterecht, wat mij betreft.

Rosero’s werk bouwt voort op de traditie van het Latijns-Amerikaanse magisch-realisme. In zijn werk klinken echo’s door van Juan Rulfo, Jorge Luis Borges en andere groten. Tegelijkertijd doen sommige verhalen door hun beknopte, zelfverzekerde stijl denken aan die van klassieke Russische korteverhalenschrijvers – Poesjkin, Tolstoj, Babel. Uit deze mengeling van invloeden verrijst niettemin het beeld van een schrijver met een zeer eigen stem, en één die zijn ambacht tot in de puntjes beheerst en onder controle heeft.

Zodoende weet Rosero in zijn verhalen – met recht zkv’s – met een minimum aan woorden treffend een sfeer neer te zetten. De verhalen zijn veelal symbolisch en laten het normale en het bovennormale in elkaar overvloeien. Door de suggestieve aard van zijn verhalen is bij het lezen ervan een continue onderhuidse spanning voelbaar. Door de combinatie van zijn trefzekere stijl met een op het eerste oog inhoudelijke ongrijpbaarheid ben je na het feitelijke lezen van veel van de verhalen nog een tijd bezig met mentaal herkauwen.

Nieuwsgierig? Lees hier vast drie verhalen uit de bundel.

Door: Esther Kuijper

Evelio-Rosero-34-zkv's

Evelio Rosero
34 zeer korte verhalen en een vogelkat
Uitgeverij Karaat
Vertalers: Henk van Driel en Luc de Rooy
€ 15,95
104 pagina’s